Megkezdődött a IV. Pajtaszínházi Szemle Budapesten
Dátum: 2019. január 28., hétfő, 14:59

Megkezdődött a IV. Pajtaszínházi Szemle szombaton a Nemzeti Színházban, Budapesten.

A kétnapos szemle a Pajtaszínház Program negyedik évadában született előadásokat mutatja be. Szombaton és vasárnap 19 megye egy-egy amatőr színjátszó csoportja, összesen 260 fellépő áll a Nemzeti Színház nagyszínpadára, felvillantva térségük hagyományait, szokásait, tájnyelvét és helyi legendáit.

A Pajtaszínház Program célja, hogy a helyi közösségek, kistelepülések lakosai az amatőr színjátszás útján közösségi élményekkel gazdagodjanak, és fellendítsék településük kulturális életét - mondta Krucsainé Herter Anikó kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkár a szemle megnyitóján.

Hozzátette: a 2015-ben indított program ma már az egész országot átfogó, egyszerre felülről és alulró szerveződő mozgalommá kezd válni.

A Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság közös, vidéki amatőr társulatokat támogató kezdeményezéséhez eddig 81 település csatlakozott. Az idén csatlakozó települések 60 százaléka nem vagy csak alig haladja meg az 1000 főt. A legnagyobb lélekszámú település a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, mintegy 3100 lakosú Sajókaza, a legkisebb pedig a Veszprém megyei Németbánya, ahol 94-en laknak.

Ma már kimondható, hogy nem csupán nagy hagyományai vannak a vidéki amatőr színjátszásnak, hanem jelene is - hangsúlyozta Szedlacsek Emilia, a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai szolgáltatások igazgatója. Hozzáfűzte: a program elsődleges feladata a közösségépítés, a közös alkotás tanulásának segítése.

Szabó Ágnes, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke, a program szakmai koordinátora kiemelte: a Pajtaszínházi Program részeként minden évben színészek, rendezők és drámapedagógusok mentorként segítik az amatőr színjátszó körök felkészülését a szemlére.

Az idei szemlén a Kaposvári Egyetem végzős színészhallgatói figyelik az előadásokat, és látják el észrevételeikkel a fellépő amatőr színjátszó köröket.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy ragyogó filmötlet megírása kapcsán szóba került egy ismert író neve.
 
Molnár Ferenc jókedvű társasággal vacsorázott egy óbudai vendéglőben. Az asztalok között állandóan ott lábatlankodott egy szemtelen kiscsirke, le-lecsapva a morzsákra.
Aforizmák
„ A dicséretek visszautasítása: az a vágy, hogy kétszer dicsérjenek meg."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ