Megkezdődött a IV. Pajtaszínházi Szemle Budapesten
Dátum: 2019. január 28., hétfő, 14:59

Megkezdődött a IV. Pajtaszínházi Szemle szombaton a Nemzeti Színházban, Budapesten.

A kétnapos szemle a Pajtaszínház Program negyedik évadában született előadásokat mutatja be. Szombaton és vasárnap 19 megye egy-egy amatőr színjátszó csoportja, összesen 260 fellépő áll a Nemzeti Színház nagyszínpadára, felvillantva térségük hagyományait, szokásait, tájnyelvét és helyi legendáit.

A Pajtaszínház Program célja, hogy a helyi közösségek, kistelepülések lakosai az amatőr színjátszás útján közösségi élményekkel gazdagodjanak, és fellendítsék településük kulturális életét - mondta Krucsainé Herter Anikó kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkár a szemle megnyitóján.

Hozzátette: a 2015-ben indított program ma már az egész országot átfogó, egyszerre felülről és alulró szerveződő mozgalommá kezd válni.

A Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság közös, vidéki amatőr társulatokat támogató kezdeményezéséhez eddig 81 település csatlakozott. Az idén csatlakozó települések 60 százaléka nem vagy csak alig haladja meg az 1000 főt. A legnagyobb lélekszámú település a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, mintegy 3100 lakosú Sajókaza, a legkisebb pedig a Veszprém megyei Németbánya, ahol 94-en laknak.

Ma már kimondható, hogy nem csupán nagy hagyományai vannak a vidéki amatőr színjátszásnak, hanem jelene is - hangsúlyozta Szedlacsek Emilia, a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai szolgáltatások igazgatója. Hozzáfűzte: a program elsődleges feladata a közösségépítés, a közös alkotás tanulásának segítése.

Szabó Ágnes, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke, a program szakmai koordinátora kiemelte: a Pajtaszínházi Program részeként minden évben színészek, rendezők és drámapedagógusok mentorként segítik az amatőr színjátszó körök felkészülését a szemlére.

Az idei szemlén a Kaposvári Egyetem végzős színészhallgatói figyelik az előadásokat, és látják el észrevételeikkel a fellépő amatőr színjátszó köröket.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
 
Az évek senki fölött sem múlnak nyomtalanul, s egyre gyakrabban fordul elő, hogy kisebb-nagyobb panaszokkal föl kell keresniük az orvost. Így tett Dobsa Sándor is, aki az idősebbek számára egyet jelent a Stúdió 11-gyel, s kiváló zongorakísérőként a fiatalok előtt sem ismeretlen.
Aforizmák
„ Túlságosan okosnak lenni szinte már illetlenség"
Gorkij
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ