Kortárs orosz darabot tűz műsorára a Szegedi Nemzeti Színház
Dátum: 2019. február 14., csütörtök, 16:38

Március 22-én mutatja be a Szegedi Nemzeti Színház a forgatókönyvíróként hírnevet szerzett fiatal orosz szerző, Alexandr Molcsanov A gyilkos című művét Vidovszky György rendezésében, főszerepben Ágoston Katalinnal és Medveczky Balázzsal - tájékoztatta a teátrum szerdán az MTI-t.

Barnák László főigazgató hangsúlyozta, a darabválasztás célja, hogy megszólítsák az ifjúságot, ennek egyik eszköze a kortárs szöveg népszerű fiatal színészek tolmácsolásában.

Mint a színész-rendező kifejtette, a felnőtté válás folyamatának része a válaszkeresés olyan meghatározó kérdésekre, hogy mit jelent a hit, akár önmagunkban, akár vallásos értelemben vagy miként értelmezhető a bűn fogalma, van-e mentség rá, van-e feloldozás alóla. Ehhez társul a szerelem kusza érzelmi vihara, és a nagy kérdés, hogy sorsunk végzetszerű folyamat-e vagy döntéseink eredménye - erről mind kendőzetlenül mesél majd a főhős, és ezért lehet érdekes a darab a kamaszok számára is.

Kortárs orosz művet ritkán mutatnak be Magyarországon, így a szegedi színház ezzel is hozzájárul ahhoz, hogy az orosz irodalmat ne pusztán Csehov művei alapján ismerje a nagyközönség - tette hozzá a főigazgató.

Vidovszky György rendező szerint a darab - amely a cím ellenére nem torkollik gyilkosságba - témája miatt a fiatal és az idősebb korosztály számára is egyszerre kínál fájdalmas és nevettető színházi élményt. Maga az irodalmi mű újszerű, friss szöveg, melyet hivatalosan még nem dolgoztak fel, nem játszottak Magyarországon, ez pedig szabadságot nyújt a színpadra állításban.

A darab műfaji meghatározása alapján színpadi road movie. A történet szerint Andrej főiskolára jár, és 12 ezer rubelnyi kártyaadósságát úgy törlesztheti Szjékának, a kollégium vezérbikájának, hogy begyűjt egy korábbi 50 ezer rubeles adósságot vagy megöli az adóst. Szjéka a biztonság kedvéért elküldi Andrejjel saját barátnőjét, Okszánát. A fiatalok nem örülnek sem a feladatnak, sem egymásnak, de nekivágnak az útnak, mert félnek Szjékától. Autóbuszra ülnek, stoppolnak, útitervet-változtatnak, gyötrődnek, váratlan döntéseket hoznak. Mert megölni valakit mégsem olyan egyszerű.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jack London amerikai írót egyszer az orvos szigorú zöldségdiétára fogta, semmi mást nem ehetett.
 
G. B. Shaw sokat utazott hazájában. Egyszer egy falu határában megismerkedett egy juhásszal. Megkérdezte, hogy hívják.
Aforizmák
„ A képmutatás a bűn hódolata az erény előtt."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ