Márciusban mutatja be a Nemek és igenek című darabot a Centrál Színház
Dátum: 2019. február 25., hétfő, 10:04

Március 2-án mutatja be Nina Raine angol drámaíró számos nemzetközi díjjal elismert Nemek és igenek című darabját a Centrál Színház.

A harmincas-negyvenes éveikben járó angol ügyvéd házaspárokról szóló darabot Puskás Tamás rendezi Bata Éva, Lengyel Tamás, Kovács Patrícia, Pálfi Kata, Schmied Zoltán, Bereczki Zoltán és Pokorny Lia főszereplésével - közölte a színház az MTI-vel.

Az előadás világszerte indulatokat kavart, mert kendőzetlen őszinteséggel, ugyanakkor mély empátiával mesél nőkről és férfiakról, szexualitásról és hatalomról, nemekről és igenekről.

Edward és Kitty igazi álompár, a férfi sikeres ügyvéd, az első gyerekük éppen csak megszületett, gyönyörű, új otthonukban esténként jómódú barátaikat látják vendégül. A társaságból többen is ugyanazon a nemi erőszak ügyön dolgoznak. A nappali lassan tárgyalóteremmé alakul, a derűs hangulat szertefoszlik, a régi barátok, házaspárok ellenségként rontanak egymásnak.

Nina Raine 1975-ben született, angol színházi rendező és drámaíró, Craig Raine angol költő és Borisz Paszternak orosz író unokahúga, Ann Pasternak Slater költő lánya. Az Oxfordi Egyetemen végzett, majd Londonban, a Royal Court Theatre-ben rendező gyakornokként kezdte pályáját. 2007-ben Rabbit című művéért a Critics Circle Theatre Award legígéretesebb drámaírónak járó díját vehette át. Tribes című darabjáért 2012-ben az amerikai Drama Desk díjat kapta meg kiemelkedő színdarab kategóriában, 2014-ben pedig a New York Drama Critics Circle legjobbi külföldi darabnak járó elismerését ítélték neki.

A Nemek és igenek (Consent) premierje 2017 áprilisában volt Londonban, a National Theatre-ben, Ben Chaplinnel a főszerepben.

A darabot magyarra Baráthy György fordította, a díszleteket Bagossy Levente, a látványt Pallós Nelli, a jelmezeket Kárpáti Enikő tervezte.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A nagy színésznek egy darabban fel kellett olvasni egy levelet, ezért sosem tanulta meg a levél szövegét. A fiatal, kezdő színész, aki a levélhozó inast játszotta, úgy gondolta, megtréfálja híres kollégáját és a jelenetbe a megírt levél helyett egy üres papírt vitt be.
 
Az évek senki fölött sem múlnak nyomtalanul, s egyre gyakrabban fordul elő, hogy kisebb-nagyobb panaszokkal föl kell keresniük az orvost. Így tett Dobsa Sándor is, aki az idősebbek számára egyet jelent a Stúdió 11-gyel, s kiváló zongorakísérőként a fiatalok előtt sem ismeretlen.
Aforizmák
„ A paptól elvárják, hogy két lábon járó vasárnap legyen."
Samuel Butler
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ