A Premier és a Baal című darabot mutatja be a Vígszínház
Dátum: 2019. március 1., péntek, 7:57

Bertolt Brecht Baal című darabját a Pesti Színházban pénteken, a Premier című film színpadi változatát a Vígszínház nagyszínpadán szombaton mutatja be a színház társulata.

Bertolt Brecht Baal című költői darabját a Pesti Színházban Horváth Csaba rendezésében láthatja a közönség - olvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, Baal a mitológia szerint a teljes életet szimbolizáló istenség, akit Brecht egy magányos, lázadó, az erkölcsi normákra fittyet hányó művészként jelenít meg, aki emiatt szembekerül a társadalommal. Brecht darabjában egyszerre beszél a művészetről és a szerelem pusztító erejéről.

A címszerepet Wunderlich József alakítja, a darabot Horváth Csaba a zene, a tánc és a mozgás nyelvét is felhasználva állítja színpadra. Wunderlich József mellett Ember Márk, Szántó Balázs, Majsai-Nyilas Tünde, Petrik Andrea, Bach Kata, Waskovics Andrea, Kopek Janka, Réti Nóra, Tar Renáta, Józan László, Ertl Zsombor, Gyöngyösi Zoltán és Karácsonyi Zoltán is játszik a darabban. A díszlet Antal Csaba, a jelmez Benedek Mari munkája, a produkció zeneszerzője Dobri Dániel, dramaturgja Perczel Enikő.

John Cassavetes Premier című filmjének színpadi változatát a Vígszínház mutatja be először Magyarországon. John Cassavetes műve bensőséges vallomás a színházról, a színészi létezésről, az idő múlásáról. Nyers őszinteséggel mutatja be egy ünnepelt színésznő küzdelmét, miközben a néző betekintést nyer a színház misztikus világába. A darbot Martin Cicvák cseh rendező állítja színpadra.

John Cassavetes, a New York-i filmiskola legizgalmasabb alkotója, az amerikai filmművészet egyik megújítója. Személyes hangvételű, költői filmeket és közben állandó társulatával színházi előadásokat rendezett, amelyekben mint színész is játszott - olvasható a darab ismertetőjében.

A főszerepet alakító Eszenyi Enikő mellett Hegedűs D. Géza, Hevér Gábor, Börcsök Enikő, Seress Zoltán, Szilágyi Csenge, Király Dániel, Orosz Ákos, Balázsovits Edit és Egri Márta játszik a darabban. A színpadi változatot Forgách András és Vörös Róbert írta. A díszlet Hans Hoffer, a jelmez Pusztai Judit, a zene Presser Gábor munkája.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc jókedvű társasággal vacsorázott egy óbudai vendéglőben. Az asztalok között állandóan ott lábatlankodott egy szemtelen kiscsirke, le-lecsapva a morzsákra.
 
Victor Hugo a nagy francia író egyszer sürgős munka előtt állt. Mivel nem bízott eléggé abban, hogy végig kitart feladata mellett, félig levágta a szakállát és félig a haját, az ollót pedig kidobta az ablakon.
Aforizmák
„Megmaradtam bohócnak. Ez sokkal magasabb pozíciót biztosít számomra, mint bármely politikusé."
Charlie Chaplin
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ