Hazai és határon túli, magyar nyelvű színészképző intézmények hallgatói találkoznak Kecskeméten
Dátum: 2019. március 21., csütörtök, 10:20

Tizedik alkalommal találkoznak Kecskeméten a hazai és határon túli, magyar nyelvű színészképző intézmények hallgatói a SZÍN-TÁR elnevezésű seregszemle keretében március 26. és 30. között - közölte Cseke Péter, a kecskeméti Katona József Színház igazgatója a programsorozat sajtótájékoztatóján.

A teátrum direktora elmondta: a színészképző intézmények osztályainak találkozója nem csupán egy seregszemle, hiszen az előadásokat követő szakmai beszélgetéseken és műhelymunkákon túl a SZÍN-TÁR a színházszerető közönség számára is kulturális csemege. A kecskeméti színház már több alkalommal kötött szerződést a fesztiválon felfedezett fiatal tehetségekkel - tette hozzá.

A Kecskeméti Tavaszi Fesztivál keretében zajló SZÍN-TÁR öt napja alatt tíz előadással, három worshoppal, két filmvetítéssel, több szakmai beszélgetéssel és közönségtalálkozókkal is várják az érdeklődőket.

Réczei Tamás, a kecskeméti Katona József Színház művészeti vezetője, egyben a találkozó ötletadója kiemelte: a SZÍN-TÁR állandó résztvevői a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának, az Újvidéki Művészeti Akadémia, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és a Kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Karának hallgatói. A fesztiválon idén a Pesti Magyar Színiakadémia frissen végzett diákjai és a Kecskeméti Színjátszó Műhely is részt vesz.

A műsort és a műfajokat tekintve széles spektrumot vonultat fel a találkozó: a Színház- és Filmművészeti Egyetem 4. évfolyama Molnár G. Nóra rendezésében egy mozgásszínházi bemutatóval, Frederico Garcia Lorca Yerma című drámájával érkezik. A Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karáról Bozsik Yvette 2. évfolyamos osztálya Csehov 2X cím alatt két nehéz művet hoz Kecskemétre Kelemen József rendezőtanár irányításával: a Három nővért és Platonovot - sorolta a művészeti vezető.

A találkozó érdekessége, hogy a Kaposvári Egyetem Cseke Péter és Réczei Tamás vezette osztályának színművész hallgatói egy nemrégiben előkerült Hamvas Béla-írás alapján Fábián Péter és Benkó Bence által színpadra állított darabbal, az Ördöngösökkel vizsgáznak majd. A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemről Berekméri Katalin 1. évfolyamos magiszteri színészosztálya pedig Gecse Ramóna rendezésében Pintér Béla Szutyok című művét állította színpadra.

J. D. Salinger születésének századik évfordulója tiszteletére a Zabhegyező két színpadi produkcióban is megjelenik. Szilágyi-Palkó Csaba rendezésében a Kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Karának 3. évfolyamos hallgatóinak, valamint Lénárd Róbert rendezésében az Újvidéki Művészeti Akadémia, Hernyák György vezette 4. évfolyamos hallgatóinak előadásában. A szerzőre emlékezve a SZÍN-TÁR műsorán látható lesz a 2017-ben készült amerikai életrajzi dráma, a Salinger című film is.

A találkozó off-programjai keretében az érdeklődők a Pesti Magyar Színiakadémia frissen végzett diákjainak, a Pál András és Rétfalvi Tamás rendezte Liliom című vizsgaelőadását, valamint a Kecskeméti Színjátszó Műhely tolmácsolásában és Sárosi Gábor rendezésében Katona József Jeruzsálem pusztulása című művét nézhetik meg. A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem filmes hallgatóinak játék- és dokumentumfilm vizsgamunkáinak bemutatója mellett lesznek mozgásworkshopok is Katona Gábor koreográfussal, az előadásokat követő szakmai beszélgetéseket pedig idén is a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsésztudományi Karáról érkezett hallgatók vezetik majd.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
 
Kálmán Jenőnek, a XX. század aranyos humorú pesti írójának volt egy kutyája. Egy rendkívül okos puli, amelyről könyvet is írt, és amely a történelemben – legalábbis a kutyatörténelemben – egyedülálló dolgot művelt.
Aforizmák
„ Aki meg akarja ismerni a népek lelkületét, tanulmányozza a kölcsönkönyvtárakat."
Hauff
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ