Színházi világnap - Roma hősök címmel tartanak szimpóziumot és kötetbemutatót
Dátum: 2019. március 27., szerda, 9:50

Roma hősök címmel rendez cigány színházi szimpóziumot és mutat be roma drámakötetet a Független Színház Magyarország szerdán, a színházi világnapon a budapesti Goethe Intézetben.

Az esemény a Goethe Intézettel és a Flamand Kormány Magyarországi Delegációjával együttműködésben valósul meg - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint Balogh Rodrigót, a Független Színház művészeti vezetőjét idézik, a roma dráma alkotásai és a drámai hősök ugyanolyan sokszínűek, mint maguk a cigány/roma emberek és közösségek. "Szükségünk van olyan hétköznapi hősökre, akiknek a történeteiből erőt meríthetünk a mindennapokban. A kötetből értékvezérelt európai polgárok történeteit ismerhetjük meg a színház világnapján" - mondta Balogh Rodrigó.

Az egész napos esemény a roma színházat, a történetmesélés műfaját és a roma drámai hősöket helyezi középpontba. A délelőtti szimpóziumot Guy Tilkin flamand storytelling szakértő, Bernáth Gábor kommunikációs szakértő és Mihaela Dragan színésznő előadásai nyitják meg, amelyek a történetmondás fontosságát és lehetőségeit mutatják be az érdeklődőknek.

A megnyitót követően egyetemi oktatók számolnak be arról, hogy milyen módszerekkel hozhatóak közelebb a különböző tudományterületeken a roma színház és a cigány közösségek problémái a hallgatókhoz.

A nap második felében mutatják be a drámakötetet, amely Írországtól az Egyesült Királyságon, Svájcon és Magyarországon át Romániáig kalauzolja el az olvasót. "A drámák egy-egy roma hős elbeszélését dolgozzák fel és nem csak a roma emberek és közösségek életét ismertetik meg velünk, de abban is segítenek, hogy rátaláljunk saját hőseinkre" - áll a közleményben.

Mint írják, Magyarországot a drámakötetben Farkas Franciska Levél Brad Pittnek című, önéletrajzi ihletésű színdarabja képviseli. A kötet drámáiból egy-egy részlet színészek tolmácsolásában is látható lesz.

Szerdán az európai roma színházat bemutató kiállítás is nyílik a Rákóczi téri csarnokban, ahol nagyméretű plakátokon keresztül roma színházi alkotókat, drámai hősöket és gondolataikat ismerhetik meg az érdeklődők. A kiállítás április 7-ig tekinthető meg a piacon.

A nap lezárásaként a Független Színház előadásában Dömök Edinát láthatják a nézők Richard O Neill Legnehezebb szó című színdarabjában, az RS9 Színházban. A színházi világnap alkalmából Igor Krikunovnak, az ukrán roma kőszínház, a Romance igazgatójának üdvözletét közvetítik a nézőknek.

Az esemény és a Roma hősök program fő támogatója a londoni székhelyű Badur Alapítvány - áll a közleményben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy újságíró megkérdezte Mark Twain-t, igaz-e, hogy már hosszabb ideje dolgozik egy nagyobb lélegzetvételű színdarabon.
 
Aforizmák
„A bűvész nem varázsló, csak színész aki a varázsló szerepét játssza. A színészről sem szokták letépni az álszakállt!"
Rodolfó
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ