Kovács István magyar színész 75 éves
Dátum: 2019. május 7., kedd, 10:05

Kovács István, az 1960-as és 70-es évek egyik legnépszerűbb magyar színésze, az Egri csillagok című film Bornemissza Gergelye május 7-én lesz hetvenöt éves. Az MTVA Sajtóadatbankjának portéja:

Budapesten született, a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Várkonyi Zoltán növendékeként végzett 1966-ban. Már főiskolás évei alatt, 1964-től játszott Várkonyi Vígszínházában, diplomájának megszerzése után pedig a társulat tagja lett. Az igazgató halála után két évvel, 1981-ben a József Attila Színházhoz szerződött, majd 1983-tól a Kazimir Károly vezette Thália Színházban, illetve az Arizona Színházban játszott, 1991-től szabadúszó.

Pályája kezdetétől romantikus hősöket, szerelmes szerepeket alakított filmen és színpadon. Színházi szerepei közül nagy sikerrel játszotta Moliére Tudós nők című darabjában Klitandert, Pelle János Casanovájának címszerepét, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című zenés darabban Joshuát, Christiant Rostand Cyrano de Bergerac című darabjában.

A jó megjelenésű fiatal színészt filmszerepei tették hihetetlenül népszerűvé, a hatvanas évek végén hetente huszonötezer levelet kapott, elsősorban nőnemű rajongóitól. Leghíresebb szerepei közé tartozik a Várkonyi rendezte, 1968-ban forgatott Egri csillagok Bornemissza Gergelye és a két évvel korábbi Kárpáthy Zoltán címszerepe, szerepelt az 1964-es Kőszívű ember fiaiban, az 1980-ban megjelent A pogány Madonna és az 1986-os Akli Miklós című filmekben is. A televízióban is foglalkoztatták, ő játszotta a Szomszédok című sorozat Desiréjét, szerepelt az Abigélben és a Petőfi életéről készült sorozatban, számos tévéfilmben.

Rendezőként is megmutatta magát: a Tizenkét dühös embert az Új Színházban, A csúnya lányt a Turay Ida Színházban tekinthette meg az ő színre állításában a színházrajongó közönség.

Szavai szerint nem bánta meg, hogy szabadúszó lett, mert így minden évben kapott legalább egy olyan jó szerepet, amelyet társulati tagként nem játszhatott volna el. Az sem zavarja, hogy már nincs állandó reflektorfényben, számára ugyanis nem a több publicitás, hanem a több, jobb munka hiányzik. Legutóbb a Duna Televízió 2019 márciusától vetített, Béres Józsefről szóló sorozatában működött közre.

2016-ban Bessenyei Ferenc Művészeti Díjjal tüntették ki.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Borogyin a híres orosz zeneszerző egyszer, amikor elment otthonról, egy cédulát tett az ajtajára ezzel a feírattal: „Egy óra múlva jövök haza."
 
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
Aforizmák
„Rettenetes, hogy a valóságot nem lehet megismerni a tények miatt."
Rainer Maria Rilke
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ