Elkezdődött a szabadtéri színházi évad
Dátum: 2019. május 28., kedd, 10:06

Gazdag programmal várják a közönséget az idén nyáron is a szabadtéri színházak, amelyek műsorán színházi bemutatók, táncprodukciók, koncertek és kiállítások szerepelnek.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a nyári színházi évad hétfői budapesti megnyitóján felidézte, hogy a Szabadtéri Színházak Szövetségét 22 éve hívták életre. Mint mondta, jól látszik, hogy azokban a városokban, ahol szabadtéri színházak működnek, a nyári idegenforgalom fellendül, azért választják ezeket a városokat a turisták, mert kulturális élményt is kapnak.

Az államtitkár kiemelte, hogy a magyar állam ezeknek az intézménynek működési támogatást nyújt. Emlékeztetett: a tao-támogatási rendszer kivezetése után létrehozott előadóművészeti többlettámogatási rendszer elsők között gondoskodott a szabadtéri színházakról. Tájékoztatása szerint a támogatás két részből áll. Az első az alaptevékenységre fordítható. Második lépcsőben pedig egy pályázati, célirányos feladatelosztási rendszerben nyújtanak támogatást, amelyre 22 témakörben pályázhatnak a színházak. Az első körben, az alapműködésre, a szövetség valamennyi tagja magasabb összeget kapott a 2017-ben igénybevett tao összegénél - mondta.

Pócza Zoltán, a Szabadtéri Színházak Szövetségének elnöke a sajtótájékoztatón felidézte, hogy a tavalyi évben tagjaik 42 új bemutatót hoztak létre, összesen 593 előadást tartottak és 328 ezer látogatót fogadtak, idén ez a szám várhatóan növekedni fog.

Mint mondta, speciális helyszíneken működnek, amely már önmagában inspirációt ad, és akkor kínálnak színházi élményt, amikor más nem, hiszen a kőszínházak nagy része zárva tart.

A szövetség 2007-ben alapította az Amfiteátrum díjat azzal a céllal, hogy elismerje azok munkáját, akik kiemelkedő teljesítményükkel sokat tettek a magyar szabadtéri színházi kultúráért. Az elismerést 2017-től, emlékezve a szövetség alapító elnökére, Gedeon József Amfiteátrum díjnak hívják.

Elmondta: az elismerést Vidnyánszky Attilának ítélték oda, aki már 2004-től részt vett a szövetség tagszínházainak munkájában. Legtöbbször a Gyulai Várszínházban rendezett, de a Beregszászon, Gyulán, Debrecenben, vagy a Nemzeti Színházban létrehozott előadásaival eljutott a Kőszegi Várszínház, az Esztergomi Várszínház, a Szentendrei Teátrum, az Agria Nyári Játékok és a Szarvasi Vízi Színház színpadaira is.

Vidnyánszky Attila a díjat átvéve elmondta: az idén a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a Csárdákirálynőt állítja színpadra, játsszanak Debrecenben, Szarvason, Gyulán, Kisvárdán, és Esztergomba készülnek a Csíksomlyói passióval.

Pócza Zoltán, a Kőszegi Várszínház igazgatójaként kiemelte: Ilovszky Béla színházi fotós 40 év ördögszekéren című kiállításával kezdik május 31-én az évadot, amelyben 4 bemutató látható, köztük a Csoportterápia című produkció.

Kelemen Csaba, az Agria Nyári Játékok igazgatója elmondta: az idén 44 éves színház 44 előadással készül, köztük 5 bemutatóval, és húsz év után megújult az Egri csillagok című előadás.

Horányi László, az Esztergomi Várszínház igazgatója elmondta, hogy két nagyszabású előadást tűztek műsorra az idén: Szarka Gyula-Szálinger Balázs Zenta 1697. című rockoperája a zentai csatáról augusztus 14-én, míg a Nemzeti Színház Csíksomlyói passió című produkciója augusztus 19-én látható.

Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója elmondta: kétnapos programsorozattal hívják fel a figyelmet Weöres Sándor életművére, 15. alkalommal rendezik meg a nemzetközi Shakespeare Fesztivált, az Erdélyi Hét keretében pedig erdélyi színházak mutatkoznak be. Hozzátette: 70-80 program, köztük 5 bemutató várja a látogatókat.

Nyakó Béla, a Kisvárdai Várszínház igazgatója elmondta: a június 21. és 29. között megvalósuló 31. Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján 9 nap alatt 30 produkciót láthat a közönség.

Nagy Viktor, a Kultkikötő ügyvezetője elmondta: a 14 éve működő színház Balatonföldváron, Balatonbogláron, Balatonfenyvesen és Badacsonyban van jelen, az idei évben a családi programok állnak a középpontba.

Bán Teodóra, a Budapesti Nyári Fesztivált szervező Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: mintegy 130 programmal várják az érdeklődőket a Margitszigeti és a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Három nagy nemzetközi társulat lép fel a fesztiválon, amelyre nyolc világsztár is érkezik.

Vasvári Csaba, a Szentendrei Teátrum igazgatója kiemelte: az idén 50 éves színház 5 bemutatót tart.

Vecsei H. Miklós, a Zsámbéki Színházi Bázis művészeti vezetője elmondta: az idei programban a Sztalker Csoport előadásai is láthatók lesznek, öt másik előadás és egy ősbemutató mellett.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
 
Tanguy apó műkereskedésének kirakatába gyakran ki voltak téve fiatal művészek munkái. Egy járókelõ megpillantott a kirakatban egy Cézanne csendéletet, mely négy almát ábrázolt. Betért a kis üzletbe, s megkérdezte, mennyibe kerül a kirakatban lévõ kép?
Aforizmák
„Azon a napon lettél felnőtt, amikor először nevettél egy jót – önmagadon."
Ethel Barrymore
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ