Önálló társulatával a huszonötödik évadot kezdi ősztől a Vörösmarty Színház
Dátum: 2019. május 28., kedd, 10:07

A székesfehérvári Vörösmarty Színház önálló társulatának huszonötödik évada lesz a 2019/2020-as, ennek jegyében számos klasszikus színdarab lesz műsoron, mint a Rómeó és Júlia, a Mágnás Miska, a Játék a kastélyban vagy a Bűn és bűnhődés.

A hétfői évadbemutató sajtótájékoztatón Szikora János igazgató elmondta, hogy az új évadban tizenegy bemutatót terveznek.

Az év a nagyszínpadon egy vígjátékkal indul, Molnár Ferenc Játék a kastélyban című komédiáját Szikora János viszi színpadra. Ezt követi Shakespeare klasszikusa, a Rómeó és Júlia, melyet Hargitai Iván rendez, majd Bagó Bertalan viszi színre Szabó Magda egyik ritkán játszott darabját, a Szent István megkeresztelésének előestéjét feldolgozó, Az a szép fényes nap című történelmi drámát.

A nagyszínpadi bemutatók sorát a Mágnás Miska nagyoperett zárja Horváth Csaba rendezésében, a darabban közreműködik az Alba Regia Szimfonikus Zenekar és az Alba Regia Táncegyüttes is.

Ősbemutatóra is sor kerül 2020 márciusában, amikor Szikora János rendezésében Sárosi István Trianon című dokumentumdrámája lesz látható. A rendező szerint a darab titkosított parlamenti és diplomáciai jegyzőkönyvek, korabeli dokumentumok alapján "megdöbbentő és brutális" részleteket tár fel az 1920-as döntés előzményeiről.

A Kozák András Stúdióban három bemutató lesz. Elsőként Hargitai Iván rendezi Dosztojevszkij Bűn és bűnhődés című tragédiáját, amelyhez a színház felkérésére Závada Pál írt új színpadi adaptációt, illetve szintén ő viszi színre Murray Schisgal Szerelem, Ó! című bohózatát. Oleg és Vladimir Presnyakov művét Csónak, avagy az özönvíz előtt címmel Bagó Bertalan állítja színpadra.

Szikora János szót ejtett a Pelikán Kamaraszínházról is, amely a jövőben alternatív színjátszó helye lesz a kortárs irodalomnak és színháznak. Az igazgató szerint a kétszáz éves fehérvári színjátszás helyszínén nemcsak a kapunak kell fizikailag megújulnia, hanem a belsőnek is, ennek jegyében megnyitják a Pelikánt a fiataloknak, s többek között befogadják a Színművészeti Egyetem rendező szakos hallgatóinak vizsgaelőadásait is.

A Pelikánban a fiatalok mellett három rendező munkája lesz látható. Novák Eszter hazánkban először állítja színpadra Joel Pommerat Az én kis hűtőkamrám című színművét, Telihay Péter Hadar Galron Megtisztulás - Mikve című darabját rendezi, míg Zsótér Sándor Werner Schwab Népirtás, avagy nem funkcionál a májam címmel egy radikális komédiát visz színre.

A teátrum ezek mellett két különleges koprodukcióval készül. A Magyar Állami Operaházzal közösen Karol Józef Wojtyla (később Szent II. János Pál pápa) Az aranyműves boltja című elmélkedését mutatják a fővárosban Krzysztof Penderencki zenéjével kísérve, amit később Fehérváron is játszanak. Emellett a Nemzeti Színházzal közösen - Vidnyánszky Attila rendezésében - a Sóstói Stadionban lesz látható az Egri csillagok stadionbeli változata.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
 
Úgy látszik a tehetséget, a zseniket máshol sem becsülik meg. Amikor Robert Burns meghalt, nem sokkal temetése után márványemlékművet állítottak neki.
Aforizmák
„ Becsaptam az inasomat!...A gazember lopja az edényemet a pincéből, és azt hiszi, hogy nem tudom. Pedig - tudom!"
Kemény Zsigmond
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ