Kiosztották a Nemzeti Színház díjait
Dátum: 2019. június 8., szombat, 20:39

Kiosztották a Nemzeti Színház saját alapítású belső díjait a társulat évadzáróján, pénteken Budapesten.

A Szörényi Éva-díjat Söptei Andrea, a Sinkovits Imre-díjat Fehér Tibor, a Németh Antal-díjat Verebes Ernő dramaturg, a Kulissza-díjat Kabai Márta ügyelő kapta. A nyertesekről a színház munkatársai szavaztak az évadzáró rendezvényen.

Az évadzáró ülésen Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója kiemelte: nagyon munkás, kemény évadon vannak túl, amelyre az egész társulat büszkén tekinthet vissza. A 2018/2019-es évadban a Nemzeti Színház 10 új bemutatót tartott, a teátrumban összesen 101 produkció, 391 előadás volt látható. Vidéki helyszínekre összesen 28 előadást vittek el, a külföldi vendégjátékok száma 20 volt - mondta el.

Vidnyánszky Attila hangsúlyozta azt is, hogy a színház látogatószáma az elmúlt évadban több mint 113 ezer volt. Ezen felül a Csíksomlyói passiót, amelyet az elmúlt hat év legfontosabb előadásának nevezett, legalább 25 ezren látták. "Biztos, hogy ennyi nézője még nem volt a Nemzeti Színháznak" - fogalmazott Vidnyánszky Attila.

Az igazgató évadértékelőjében kiemelte: profizmus jellemezte az idei, eddigi leghosszabb Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) lebonyolítását. A hatodik alkalommal megrendezett találkozón április 11. és május 5. között négy helyszínen 13 országból 23 előadás szerepelt. 2023-ban Madách Imre születésének 200. évfordulóját "színházi olimpiával" szeretnék megünnepelni - tette hozzá Vidnyánszky Attila.

Kitért arra is: a következő évadban a megítélt kormányzati támogatásnak köszönhetően elkezdődhet a Nemzeti Színház épületének megújulása.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
 
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
Aforizmák
„ A tehetséges gyermekek szülei hisznek az örökléstanban."
George Bernard Shaw
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ