POSZT - A teátrumi társaság meglepődött a színházi társaság lépésén
Dátum: 2019. június 21., péntek, 10:10

A Magyar Teátrumi Társaság (MTT) elnöksége meglepődve értesült a Magyar Színházi Társaság (MSZT) azon döntéséről, hogy kilép a Pécsi Országos Színházi Találkozót (POSZT) működtető gazdasági társaságból - közölte az MTT csütörtökön az MTI-vel.

A tulajdonrész eladásáról vagy átadásáról a Pécsi Országos Színházi Fesztivál Közhasznú Nonprofit Kft. (POSZF Nkft.) taggyűlésének kell döntenie. Ameddig erre nem kerül sor, a tulajdoni arányok változatlanok. "Az MTT a saját tagszervezeteinek megkérdezése után fog dönteni arról, hogy miképpen viszonyuljon ehhez a helyzethez" - olvasható a közleményben.

Az MTT emlékeztet arra, hogy az elmúlt három évben nagy erőfeszítéseket tett a színházi szakma azért, hogy megőrizze a POSZT minőségét és stabilitását: minden lényeges döntést egyhangúan hoztak meg a tulajdonosok a társaság taggyűlésein, minden lényeges döntés - például a válogatók és a díszvendég személye vagy a zsűri összetétele - egyhangúlag született meg a POSZT Szakmai Tanácsadó Testületében.

"Az MSZT nyilatkozata ennek az együttműködésnek a kockára tétele. Döntésük különösen furcsa a XIX. POSZT pár napja megtörtént sikeres zárása után" - írta az MTT.

A Magyar Színházi Társaság hétfőn Facebook-oldalán tette közzé, hogy lemondott a jogairól és kiszáll a POSZT-ból.

"A Magyar Színházi Társaság mint az Országos Színházi Találkozót létrehozó Színházművészeti Szövetség jogutódja, elkötelezett híve annak, hogy létezzen a magyar színházművészet éves seregszemléje, közös ünnepe. Összegezve eddigi tapasztalatainkat, tekintettel arra, hogy az egyik kisebbségi tulajdonosként nem áll módunkban megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogunkat, a Magyar Színházi Társaság Elnöksége úgy döntött, hogy kilép a POSZF Nkft.-ből és tulajdonrészét felajánlja a másik szakmai tulajdonosnak" - írták közleményükben.

A Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) tulajdonosi szerkezete 2012-ben alakult ki: a POSZF Nkft.-ben Pécs városának 66,8 százaléka mellett a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság egyaránt 16,6 százalékos tulajdonrésszel rendelkezett.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella egy zenés vígjátékban például a ledér hölgyet játszó "Gomba" szerepe szerint így fordult Csortos Gyulához: "Azt álmodtam, hogy teljesen meztelenül sétálok az utcán, csak egy nagy tollas kalap volt a fejemen "
 
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
Aforizmák
„ Ha barátaim félszeműek, akkor profilból nézem őket."
Joseph Joubert
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ