Huszonötödik évadát kezdi az önálló színházi társulat Székesfehérváron
Dátum: 2019. szeptember 3., kedd, 7:16

Huszonötödik évadát kezdi szeptemberben az önálló társulattal rendelkező székesfehérvári Vörösmarty Színház - jelentette be a teátrum hétfői évadnyitóján Szikora János igazgató.

Szikora János elmondta, hogy a jubileumi évadban "három lábon állnak": a nagyszínház repertoárját egyre markánsabban egészíti ki a Kozák András Stúdió, e játszóhelyekhez csatlakozik a Pelikán Terem, amely izgalmas színházi kísérletek helyszíne lesz az idei évtől.

A teátrum idén tizenegy bemutatót tervez, köztük Molnár Ferenc Játék a kastélyban című komédiáját, Shakespeare Rómeó és Júliáját, Szabó Magda ritkán játszott darabját, a Szent István megkeresztelésének előestéjét feldolgozó, Az a szép fényes nap című történelmi drámát, valamint a Mágnás Miska nagyoperettet. A Kozák András Stúdióban lesz látható többek között Dosztojevszkij Bűn és bűnhődés című tragédiája és a Presnyakov testvérek Csónak, avagy az özönvíz előtt című műve, míg a Pelikánban játsszák Joel Pommerat Az én kis hűtőkamrám című színművét, Hadar Galron Megtisztulás - Mikve című darabját és Werner Schwab Népirtás, avagy nem funkcionál a májam című radikális komédiáját.

A teátrum ezek mellett két különleges koprodukcióval készül: a Magyar Állami Operaházzal közösen Karol Józef Wojtyla (később Szent II. János Pál pápa) Az aranyműves boltja című elmélkedését mutatják be, emellett a Nemzeti Színházzal közösen - Vidnyánszky Attila rendezésében - a MOL Aréna Sóstóban lesz látható az Egri csillagok stadionbeli változata.

Szikora János hangsúlyozta, hogy a negyedszázad alatt sok kiváló színész, rendező, igazgató fordult meg Fehérváron.

Az igazgató közölte, hogy a Vígszínházból Székesfehérvárra szerződött Seress Zoltán, továbbá Ladányi Júlia és Imre Krisztián is társulati tag lett.

A huszonöt évvel ezelőtti társulatnak egyetlen tagja játszik azóta is a Vörösmarty Színházban, Závodszky Noémi. A színésznő elmondta: kitüntetés volt számára ez a huszonöt év. "Hiszek a hivatásomban, munkásságomban és tudom, hogy színészként óriási feladatom van a világ jobbá tételében" - fogalmazott.

Cser-Palkovics András polgármester szerint a színház szellemi központ is, aminek nem tud megfelelni önálló, saját társulat nélkül. Óriási különbség van egy vendégtársulat előadása, vagy az itt élő, dolgozó társulati tagok által létrehozott darabok között, nem beszélve azokról az élő kapcsolatokról, amelyek a színészek és a közönség között kialakulnak - tette hozzá.

A polgármester megemlítette, hogy sokáig érthetetlen volt, hogy "a magyar színháztörténet egyik legfontosabb városában" miért nincs önálló társulata a színháznak, de az elődei bátor és okos döntéssel létrehozták azt. Fehérvár már akkor is erős gazdasággal rendelkezett, ám a városvezetők felismerték, hogy az ipar mellé kultúra és sport is kell, mert ezek formálják igazi közösségé a városban és környékén élőket.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
 
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
Aforizmák
„Nem a tudásban van a boldogság, hanem a tudás megszerzésében. "
Edgar Allan Poe
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ