Michael Haneke A fehér szalag című művét mutatja be a Katona József Színház
Dátum: 2019. október 14., hétfő, 11:47

Michael Haneke osztrák filmrendező A fehér szalag című művének színpadi változatát mutatja be a Katona József Színház Ascher Tamás rendezésében a nagyszínpadon szombaton.

A Michael Haneke által német gyerekmeseként aposztrofált bűnügyi történet 1913 közepén játszódik egy északnémet főúri birtokon. A cselekmény több szálon fut. A rejtélyes esetek mozaikjait a falu jószándékú tanítója próbálja összeilleszteni egyre fokozódó gyanúja alapján.

"Haneke résnyire nyitja az ajtót. Sohasem mutatja meg az egész képet, csak részleteit, vagy ami még pokolibb, zárt ajtók mögül halljuk a kiszűrődő zajokat. Egyszerre misztikusan hátborzongató és kényelmetlenül ismerős" - olvasható az előadás MTI-hez eljuttatott ismertetőjében.

Mint írják, a nézőre van bízva, mennyit bír el a mások vagy épp saját bűneivel való szembesülésből.

Idézik Michael Hanekét is, aki szerint minden terrorizmus forrása valamilyen idealizált eszme. "Teljesen mindegy, milyen eszméről van szó, a hangsúly az abszolutizáláson van".

A Furcsa játék, A zongoratanárnő és a Szerelem című filmet is jegyző Michael Hanekének A fehér szalag című fekete-fehér alkotása 2009-ben a cannes-i filmfesztiválon elnyerte az Arany Pálmát és a FIPRESCI-díjat is, valamint Golden Globe-díjjal és három Európai Filmdíjjal is jutalmazták.

Az Oscar-díjas osztrák filmrendező művét Szeredás András fordította, és Enyedi Éva alkalmazta színpadra.

A produkcióban Bezerédi Zoltán, Friedenthal Zoltán, Bányai Kelemen Barna, Fullajtár Andrea, Bata Éva, Mészáros Blanka, Rajkai Zoltán, Veszelovszki Janka, Takátsy Péter, Dankó István és Vizi Dávid is játszik. A jelmezeket Szakács Györgyi, a díszletet Khell Zsolt tervezte.

Az előadás megtekintése 16 éven felülieknek ajánlott.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
 
Aforizmák
„ Az ember legtöbbször nem azokat a kísértéseket bánja meg, amelyeknek engedett, hanem azokat, amelyeknek ellenállt."
Somerset Maugham
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ