Tíz előadás látható Székelyudvarhelyen a III. Mafeszt elnevezésű színházi seregszemlén
Dátum: 2020. január 15., szerda, 14:06

Tíz előadás látható Székelyudvarhelyen a III. Mafeszt elnevezésű színházi seregszemlén, amelyet január 21. és 25. között rendeznek a székelyföldi városban - közölték kedden a szervezők.

A Mafeszt a Magyar Színházi Szövetség szakmai seregszemléje, amelynek idén a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház ad otthont. A közönség a fesztiválon részt vevő öt társulat tíz előadását láthatja. Részt vesz a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a nagyváradi Szigligeti Színház, a Csíki Játékszín, valamint a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház. A társulatok gyermek- és ifjúsági előadásokat, táncszínházi produkciókat, nagyszínpadi és stúdiótermi alkotásokat egyaránt színre visznek.

A fesztivál programját hét erdélyi magyar tervező színházi plakátkiállítása, valamint szakmai műhelymunkák teszik gazdagabbá.

Az Udvarhely Bábműhely a Benedek Elek és Grandpierre Emil nyomán írt Béka-királykisasszony című produkciót mutatja be, a temesváriak Luigi Pirandello IV. Henrik című előadást viszik színre Victor Ioan Frunza rendezésében, a házigazda színház A mi kis városunk című nagysikerű előadással lép színpadra.

A Csíki Játékszín Borisz Akunyin Sirály című darabját fogja játszani Albu István rendezésében. A szatmári Brighella Bábtagozata Szélszabadító című előadására várja a közönséget, a táncszínház kedvelői pedig a Nagyvárad Táncegyüttes Ki vagy te, táncszínház? és a Vakfolt című produkcióit tekinthetik meg.

Frank Wedekind A tavasz ébredése azonos című drámájának "fizikai színházi" kísérletét Györfi Csaba rendezésében a szatmárnémetiek mutatják be, majd a fesztivál utolsó napján a nagyváradiak két előadása látható. Előbb egy rendhagyó irodalomórára várják az ifjabbakat, amelynek során Arany János Toldi című művét próbálják meg közelebb hozni a tinédzserekhez, majd Szép Ernő és Guelmino Sándor Lila akác című művét adják elő Botos Bálint rendezésében.

A Magyar Színházi Szövetség 2016-ban alakult azzal a céllal, hogy érdekképviseleti támogatást nyújtson az erdélyi magyar színházak számára, szakmai továbbképzéseket szervezzen, valamint teret adjon a vándorfesztiválnak.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
 
A Le Radical (1887. március 19.) san franciscói híre: egy odavaló műbarát megrendelte Párizsból a milói Vénus másolatát. Meg is érkezett, persze kar nélkül. A műbarát beperelte a Central Pacific Companyt kártérítésért.
Aforizmák
„ Nagy szerelem híján unalmas az élet."
Anton Pavlovics Csehov
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ