Színpadi bemutató előtt Bereményi Géza Eldorádója
Dátum: 2020. január 25., szombat, 8:58

Mások a hangsúlyok, a nézők egy másik történetet látnak ugyanarról az emberről. Így jellemezte Bereményi Géza író az egykori sikerfilm, az Eldorádó új színpadi változatát, amelyet február 8-án mutatnak be a fővárosi József Attila Színházban.

"Ez nem a forgatókönyv színpadi változata, hanem egészen más. Sűrűbbek a helyzetek és sűrűbbek a jellemek is, mivel élőben, a nyilvánosság előtt mutatkoznak meg" - mondta Bereményi Géza, aki csütörtökön az M1 aktuális csatorna és a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának közös vendége volt.

Az 1988-ban bemutatott Eldorádó című filmnek, amelynek Bereményi Géza nemcsak írója, hanem rendezője is volt, 2011-től már létezett egy színpadi változata Az arany ára címmel. Mint a szerző kifejtette, úgy érezte, van a műben egy jobb változat. Hozzátette: a mostani arányosabb, színházibb és jobb szerepeket kínál.

"A főszereplő persze most is Monori, de unokája betegsége, illetve megmentése csak egy kis mozzanat a dramaturgiában. A fontos most a háború utáni időszakban a kereskedelem helyzete, illetve a kereskedő sorsvonala" - jegyezte meg.

A filmben nem, a darabban már nevén nevezik a Teleki teret. Bereményi Géza kitért arra, hogy nem annyira a piac történetéről van szó, a Teleki tér a helyszín, a közeg, amelyben a kereskedő drámai sorsa megmutatkozik. "Mi történik vele, milyen következtetéseket von le, amikor a kereskedelem gyakorlatilag megszűnik, és csak annak látszata létezik" - fogalmazott.

Az Eldorádó című darab rendezője Funtek Frigyes.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Tanguy apó műkereskedésének kirakatába gyakran ki voltak téve fiatal művészek munkái. Egy járókelõ megpillantott a kirakatban egy Cézanne csendéletet, mely négy almát ábrázolt. Betért a kis üzletbe, s megkérdezte, mennyibe kerül a kirakatban lévõ kép?
 
Örkény István a XX. század derekán alkotott. Az akkori kor (főként a politikai réteg) nem nagyon ismerte el munkásságát, sőt, nem nagyon kedvelte azt. Ezért aztán Örkény úgy döntött, hogy önként felhagy hivatásával, s megpróbálkozik az újságírással.
Aforizmák
„ A tehetséges gyermekek szülei hisznek az örökléstanban."
George Bernard Shaw
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ