Szakmai bizottság: Bán Teodóra adta be a legjobb pályázatot a Szabad Tér Színház vezetésére
Dátum: 2020. február 26., szerda, 16:22

Bán Teodóra pályázata kimagaslóan a legjobb volt - közölték a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában álló Szabad Tér Színház vezetésére beadott pályázatokat elbíráló szakmai bizottság tagjai.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott nyílt levelükben Marton Éva, Zsuráfszky Zoltán, Ókovács Szilveszter, Zalán János és Fülöp Péter hangsúlyozták: a pályázatokat a legjobb tudásuk és szakmai tapasztalataik alapján, szabadon bírálták el.

"A lehető leghatározottabban állítjuk, hogy Bán Teodóra pályázata kimagaslóan a legjobb volt. Azt halljuk, arról értesültünk, hogy Budapest vezetése politikai döntést kíván hozni és a szakmai bizottság - amelyben két Kossuth-díjas művész és négy előadóművészeti intézmény, az Állami Operaház, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Pesti Magyar Színház és a Kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója vett részt - javaslatát lesöpörve a leggyengébb pályázót kívánja megbízni Budapest legjelentősebb nyári színháza és a Budapesti Tavaszi Fesztivál vezetésével" - fogalmaznak levelükben.

A Bán Teodóra pályázatát egyhangú döntéssel támogató szakmai bizottság tagjai ezért felhívják a Fővárosi Közgyűlés tagjait és a főpolgármestert, hogy tartsák tiszteletben a bizottság javaslatát.

"Nincs olyan pártpolitikai szempont, ami felülírná a magyar kultúra érdekeit" - fogalmaznak levelükben.

Bán Teodóra pályázatát a Szabad Tér Színházat fenntartó Fővárosi Önkormányzat 2019. decemberben érvénytelennek nyilvánította.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán tárgyalja Budapest és a fővárosi színházak idei költségvetését. Karácsony Gergely keddi Facebook-posztjában közölte: "a fővárosi Szabad-Tér Színházat - amely nevével ellentétben nem klasszikus színház, inkább színpad és rendezvényhelyszín -, a jövőben valós funkciójának megfelelően üzemeltetjük tisztán önkormányzati finanszírozásból. Ezt a színpadot többek között független színházi produkciók befogadására is alkalmas helyszínné tesszük, ehhez igazítjuk a cég jogi státuszát és működtetését. Így védjük meg a kormányzati befolyástól veszélyeztetett művészszínházainkat".

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter keddi sajtótájékoztatóján arra figyelmeztetett, hogy a kormány felfüggeszti a színházak finanszírozásáról szóló tárgyalásokat a fővárossal, amennyiben a Fővárosi Közgyűlés szerdán úgy dönt, hogy nem Bán Teodórát, hanem Benkő Nórát választja meg a Szabad Tér Színház ügyvezetőjévé.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Alexandre Dumas egyik leghíresebb regénye A három testőr. A regényben címe ellenére mégis négy testőr szerepel: Athos, Porthos, Aramis és D'Artagnan. Egy olvasó meg is írta Dumas-nak, hogy a regény címében tévedett, mire az író így válaszolt:
 
Voltaire-t egy vita hevében ellenfele idiótának nevezete. Voltaire derűsen nézett rá, és így szólt:
Aforizmák
„Aki keveset gondolkodik, sokat téved."
Leonardo Da Vinci
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ