Fővárosi Közgyűlés - Kettős vezetése lesz a Szabad Tér Színháznak
Dátum: 2020. február 27., csütörtök, 6:58

Kettős vezetése lesz a Szabad Tér Színháznak: a Margitszigeti Szabadtéri Színpadot Bán Teodóra, a Városmajori Szabadtéri Színpadot Benkő Nóra irányítja a jövőben a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése szerint. A képviselők határoztak arról is, hogy hét színház állammal közös üzemeltetését kezdeményezik.

A Fővárosi Közgyűlés zárt ülésen döntött a Szabad Tér Színház vezetői pályázatáról. Karácsony Gergely főpolgármester azt javasolta, hogy a fővárosi önkormányzat fenntartásában lévő, a Margitszigeti és a Városmajori Szabadtéri Színpadot működtető cégnek megosztott vezetése legyen. A képviselők elfogadták a javaslatot.

A Szabad Tér Színház vezetői posztjára Bán Teodóra és Benkő Nóra pályázott. A szakmai bizottság a céget eddig is vezető Bán Teodóra pályázatát támogatta. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden azt közölte, hogy a kormány felfüggeszti a színházak finanszírozásáról szóló tárgyalásokat a fővárossal, amennyiben a Fővárosi Közgyűlés a szakmai bizottság által nem támogatott Benkő Nórát választja meg a Szabad Tér Színház ügyvezetőjévé.

Karácsony Gergely a színházakat érintő másik napirendi pont vitájában elmondta: értetlenül áll azelőtt, hogy a kormány úgy akar beleszólni az önkormányzati fenntartású Szabad Tér Színház igazgatójának kinevezésébe, hogy annak közös működtetését nem is kérte a főváros.

Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője ugyanebben a vitában sajnálatosnak nevezte, hogy a Szabad Tér Színház élére a "leggyengébben pályázó" Benkő Nóra kerül.

A képviselők 18 igen, 8 nem szavazattal és egy tartózkodás mellett fogadták el a főpolgármesternek azt a javaslatát, amely hét fővárosi színház állammal közös működtetésére vonatkozik. Ennek értelmében A Budapest Bábszínház, a József Attila Színház, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, a Madách Színház, a Thália Színház, az Újszínház és a Vígszínház állammal közös működtetését kezdeményezik.

A határozathozatal előtt Karácsony Gergely kifejtette: nem értenek egyet azzal a törvénymódosítással, amely előidézte ezt a helyzetet, de a kultúra sokszínűsége és az érintett intézmények iránt érzett felelősségükben kezdeményezik, hogy tárgyalás induljon a felsorolt színházak állammal közös üzemeltetéséről.

Hozzátette, hogy a kormány a színházak normatív finanszírozásának megszüntetésével felrúgta a korábbi "támogató békén hagyás" rendszerét.

Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője úgy fogalmazott, hogy a városvezetés pártpolitikai és kultúrharcba kezdett, amivel felborította a fővárosi színházak területén eddig tapasztalható békét és fejlődést. Szerinte az ellenzéki összefogás pártjai kifelé a bárány képét mutatják, de "belül ott a farkas", amelynek a hatalmi térnyerés az egyetlen célja.

Ezt követően Niedermüller Péter (DK), a VII. kerület polgármestere kijelentette, a színházak körüli "cirkuszt" a kormány idézte elő az ágazatot érintő törvénymódosítás elfogadásával.

Hassay Zsófia (Fidesz-KDNP) ezzel nem értett egyet, és kiemelte: a városvezetés kezdett háborúba az Újszínház igazgatójának támadásával.

Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP) kezdeményezte, hogy a Szabad-Tér Színházat is vegyék fel az állammal közösen üzemeltetett intézmények listájára, de ezt Karácsony Gergely nem támogatta.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
G. B. Shaw sokat utazott hazájában. Egyszer egy falu határában megismerkedett egy juhásszal. Megkérdezte, hogy hívják.
 
„Évekkel ezelőtt Illyés Gyula Kegyenc című darabját mutattuk be a Madáchban. Gyula bácsi az egyik próbát meglátogatta és kérte: ne tiszteljük annyira a darabját.
Aforizmák
„Aki az érvelést nem tudja támadni, az érvelőt támadja."
Paul Valéry
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ