Márciusban rendezik meg a Jelen/Lét Fesztivált
Dátum: 2020. március 11., szerda, 17:00

Március 23. és 29. között tartják a magyarországi nemzetiségi színjátszás seregszemléjét, a Jelen/Lét Fesztivált a Nemzeti Színházban.

Az eseményt a Magyarországi Szerb Színház kezdeményezésére, a Magyar Teátrumi Társaság és a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség szakmai támogatásával rendezik meg - hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Csasztvan András, a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség elnöke kiemelte, hogy a magyarországi nemzetiségi színjátszás fénykorát éli. Mint mondta, 13 nemzetiséget jegyeznek Magyarországon, és 17 nemzetiségi színház működik. Minden nemzetiség legalább egy-egy színházával és legalább egy-egy produkciójával megjelenik a fesztiválon - tette hozzá.

Mint mondta, széles a kínálat, a klasszikus drámától kezdve a vígjátékon át, táncszínházi előadás és zenés darabok is megtalálhatók a fesztivál programján.

Rusz Milán, a Magyarországi Szerb Színház igazgatója, a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség alelnöke kiemelte: többszörösére növekedett a magyarországi nemzetiségi színházak támogatása az elmúlt időben.

Elmondta: a Magyarországi Szerb Színház Nino Manfredi Laki Morali (Könnyű erkölcsök) című darabját mutatja be a fesztiválon, emellett egy közös produkciójuk is lesz, Európa Harmóni(k)ában címmel, amelyet több nemzetiség mutat be koncertszerű előadáson. Arról beszélt, hogy a fesztivál a találkozásra is lehetőséget ad, a társulatok egymásból is inspirációt merítenek.

Az elmúlt évek tapasztalata szerint az előadások nagyrészt teltházakkal mennek a fesztiválon - mondta, hozzátéve, hogy a produkciókat magyar feliratozással játsszák.

A Jelen/Lét Fesztivál fellépői között van a szekszárdi Deutsche Bühne Ungarn, a CinkaPanna Cigány Színház, az Aradi Kamaraszínház, a Magyarországi Szerb Színház, a Vertigo Szlovák Színház, a szarvasi szlovák Cervinus Teátrum, a Pécsi Horvát Színház, az Ani - Budavári Örmény Színház, a Romano Teatro, az Artashat Örmény Nemzetiségi Színház, a Karaván Színház és Művészeti Alapítvány, a bolgár Malko Teatro, az Amfitheatro Görög Nemzetiségi Színház és az Urartu Örmény Színház.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
 
Az amerikai turnéja során Jehudi Menuhint, a világhírű hegedűművészt meghívták egy gazdag házhoz. A textilgyáros házigazda kihasználta az alkalmat, és megkérte Menuhint, hallgassa meg fia játékát, mert mindenki nagyon tehetségesnek tartja
Aforizmák
„Minden állítás tagadás is egyben."
Benedictus De Spinoza
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ