Színházi világnap - A Magyar Teátrumi Társaság is üzenetet tett közzé
Dátum: 2020. március 28., szombat, 15:11

A magyar színpad nemzeti nyelvünk, kulturális emlékezetünk ápolásának legjelentősebb közösségi tere - erre hívja fel a figyelmet a Magyar Teátrumi Társaság színházi világnapi üzenete.

A üzenetet Trill Zsolt színművész, a Nemzeti Színház tagja olvasta fel és a Youtube-on tették közzé.

Mint az üzenetben elhangzik, színházi elődeink a társadalmi felelősséget is mélyen átérezték és tanúsították, így az 1848. március 15-i félbeszakadt Bánk bán idején, az I. világháború front- és hadifogoly színházaiban, a sebesültek megsegítésére tartott estélyeken. Tanúsították a második világégésben lebombázott színházak akár saját kezű újjáépítésével, az 1956-os forradalomban és az 1989-90-es eseményekben való bátor kiállásukkal.

Az üzenet arra hívja a figyelmet, hogy a színházak a mostani embert próbáló időszakban is józanul helyt állnak, felismerve, hogy néha az a felelős döntés, ha a színház bezárja a kapuit. Sokan közülük türelemre, egymás iránti felelősségvállalásra, otthonmaradásra biztatták nézőiket, miközben tudták azt, hogy az elmaradt előadások számukra súlyos bevételkiesést okoznak.

Egyre több színház, zenekar interneten közvetít, enyhítve az emberek kényszerű elszigeteltségét. Tudják, hogy az élő emberi szóra most még nagyobb szükség van, hogy a művészet gyógyító erejének megérzése, a teremtő képzelet életben tartása nemzetünk szellemi egészségének záloga.

A Magyar Teátrumi Társaság üzenete a https://www.youtube.com/watch?v=UkrCzA7Zmfg&feature=youtu.be linken érhető el.

A színházi világnapot 1961 óta március 27-én ünnepeljük, 1978 óta a világ valamennyi országában üzenettel köszöntik e napot.

A világnap globális üzenetét idén Shahid Nadeem pakisztáni drámaíró fogalmazta meg.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
 
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
Aforizmák
„Az ember veszendő. Lehetséges; de vesszünk el úgy, hogy ellenállunk."
Albert Camus
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ