Megállapodott a kormány és a főváros a színházak működési feltételeiről
Dátum: 2020. április 6., hétfő, 17:33

A kormány és a fővárosi önkormányzat hétfőn megállapodást kötött a budapesti színházak működésének biztosítása érdekében. A megállapodás 2024. december 31-ig szól - olvasható Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Karácsony Gergely főpolgármester közös közleményében, amelyet a Miniszterelnökség juttatott el az MTI-hez.

A megállapodás értelmében 2020-tól a főváros egyedül, kormányzati támogatás nélkül finanszírozza a Katona József, a Radnóti, az Örkény és Trafó színházakat, amelyek vezetőinek kinevezéséről a Fővárosi Közgyűlés önállóan dönt. A József Attila, a Madách, az Új Színház, a Vígszínház, a Budapest Bábszínház és a Kolibri megmaradnak fővárosi fenntartású színházaknak, de működésüket egyedül a kormány biztosítja - olvasható a közleményben.

"A kormány vállalja, hogy 2024 év végéig kizárólag a főpolgármester egyetértésével nevez ki vezetőt a Vígszínház élére, míg a főváros elfogadja, hogy a Thália Színház az Operettszínházhoz hasonlóan állami tulajdonú és fenntartású színház lesz, úgy, hogy a Thália épületét és a színházat működtető gazdasági társaságot a kormány külön szerződésben megvásárolja a fővárostól. A szabadtéri színházak tekintetében a megállapodás megerősíti, hogy a Margitszigeti Szabadtéri Színház önálló színház lesz, működését a kormány biztosítja, vezetőjét az emberi erőforrások minisztere nevezi ki" - tartalmazza a közlemény.

A budapesti független színházak állami támogatását egy külön kuratórium osztja el, amelynek tagjait a miniszter a főpolgármester egyetértésével nevezi ki és a miniszter vállalja, hogy a kuratórium szakmai ajánlásaitól a támogatások odaítélése során nem tér el.

Mint írják, a megállapodásnak része az is, hogy az aláírók a "színházak művészeti szabadságának korlátozására alkalmas magatartás tanúsításától tartózkodnak, így nem adnak sem utasítást, sem nem gyakorolnak egyéb módon nyomást a színházak ügyvezetőire vagy más munkavállalóira a művészeti szabadság körébe tartozó" kérdésekben.

A közlemény felidézi, hogy ma, a színházak és előadóművészek, a színházi dolgozók és a közönség számára is nehéz, a színházakat, zenekarokat, társulatokat, az egész előadóművészeti szakmát leállásra kényszerítő járványhelyzet idején a főváros és a kormány különösen fontosnak tartja, hogy közösen biztosítsák a színházi alkotóközösségek művészi szabadságon alapuló, anyagilag is biztonságos, kiszámítható működését.

Az összegzés szerint a feleket három közösen vallott alapelv vezette a tárgyalásokon. A kormány és a budapesti önkormányzat is a nemzeti kultúra különösen értékes részének tartja a sokszínű, a nézőket magas művészi színvonalon kiszolgáló budapesti színházi életet, közös cél e sokszínűség és magas művészi színvonal megőrzése.

Ugyancsak nagy értéke a budapesti színházi életnek a művészi szabadság teljes érvényesülése. A főváros és a kormány is elkötelezett az alkotói szabadság maradéktalan tiszteletben tartása iránt - írták.

"Végül alapvető célként vezette a megállapodó feleket a színházbéke megőrzése. A nyugodt alkotó légkör fönntartása érdekében a kormány és a főváros kifejezetten törekszik a kultúrharc elkerülésére, a színházbéke megőrzésére Budapesten is" - olvasható a közleményben.

A közlemény arra is kitér, hogy a színházak gazdálkodását Budapesten is felügyelő bizottságok (fb) ellenőrzik. A felek megállapodtak, hogy a kizárólag önkormányzati finanszírozású színházak működését a kizárólag a Fővárosi Közgyűlés által kinevezett tagokból álló fb-k ellenőrzik. A kormány által kizárólagosan finanszírozott budapesti színházaknál három, a Fővárosi Közgyűlés által kinevezett és kettő, a miniszter által megbízott tagból álló fb ellenőrzi a működést. A főváros vállalta, hogy e felügyelőbizottságok önkormányzat által megbízott egyes tagjai megbízatásának megszűnése esetén annak a képviselőcsoportnak a javaslata alapján bíz meg új tagot, amely a megszűnt megbízatású tagot jelölte.

A megállapodás alapján a kormány olyan társulatok jelentős finanszírozását is vállalja, amelyek nem állami fenntartásban működnek. Ezen társulatok és intézmények működésével kapcsolatban a kormányt semmilyen jogosítvány nem illeti meg. Így jelentősen megnő a Budapesti Fesztiválzenekar állami támogatása: idén 1,65 milliárd forint, 2021 és 2024 között évente 2 milliárd forinttal támogatja az állam a zenekart, míg az önkormányzat évente 240 millió forint támogatást nyújt Fischer Iván társulatának.

A budapesti Centrál Színház idén 250 millió forint támogatást kap a kormánytól és a miniszter törekszik arra, hogy e támogatás a következő években is hasonló nagyságrendű legyen.

Az öt évre szóló megállapodást súlyos szerződésszegés esetén bármelyik fél felmondhatja - tartalmazza a közlemény.

"A kormány és a Fővárosi Önkormányzat fontosnak tartja, hogy fennálló és jövőbeni vitáik mellett mindig törekedjenek az együttműködésre, a közösen rendezendő kérdéseknek a budapestiek érdekét szem előtt tartó megoldására" - olvasható a tájékoztatóban.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy ragyogó filmötlet megírása kapcsán szóba került egy ismert író neve.
 
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
Aforizmák
„ Az ember, ha állat – rosszabb az állatnál."
Rabindranath Tagore
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ