Bessenyei Ferencről és Gábor Miklósról nyílt új virtuális kiállítás
Dátum: 2020. május 9., szombat, 7:50

Két színészlegendáról, Bessenyei Ferencről és Gábor Miklósról nyílt új virtuális kiállítás: a PIM - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) digitális formában idézi fel tavalyi Hősök tere című tárlatát, egyúttal ízelítőt ad a Két út, egy pálya, 100 év címmel megjelent albumából.

Az intézmény Hősök tere címmel 2019-ben nagyszabású kiállítással tisztelgett a 100 éve született Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós előtt állandó kiállítóhelyén, a Bajor Gizi Színészmúzeumban. A két művész páratlanul gazdag életművét Két út, egy pálya, 100 év című albumukban őrizték meg az utókor számára. A kötetben látható több mint kétszáz fotó és a mellettük olvasható gondolatok - a két művész és kortársaik szavai - a két színészlegenda pályájának sokszínűségéről vallanak. A sokszólamú elbeszélésből kirajzolódik a színházi műhelymunka gyötrelme, a szerepformálás öröme és nehézsége, a közönség ízlésének változása és a két művész magánélete - olvasható az OSZMI MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Mint írják, virtuális kiállításukkal szeretnék visszaidézni a múzeumi tárlat hangulatát, és egyben ízelítőt adni a kötet gazdag anyagából. A kiállítást, amely a https://prezi.com/view/PL2SFCd2vyOp2Tt8Y7ta/ linken érhető el, Huber Beáta, az OSZMI munkatársa állította össze.

A Hősök tere - 100 éve született Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós című időszaki kiállítás tavaly júniustól idén márciusig volt látható a Bajor Gizi Színészmúzeumban. Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós személyében két olyan nagy formátumú művész születésének 100. évfordulóját ünnepelték, akik a magyar színpad legújabb kori történetének megkerülhetetlen alakjai. A nagyszabású kiállítás keretében idézték meg a két színművész egyedülálló és sokszínű színházi és filmes életművét.

A tárlat ajánlójában felidézik, hogy a művészek példaértékű színészi elkötelezettséggel és alázattal készültek szerepeikre; szuggesztív színpadi jelenlétükkel pedig folyamatosan kivívták a szakma és a közönség tiszteletét és elismerését. "Különleges vállalkozás e két jelentős színészsorsot közös kiállításban megjeleníteni, hiszen Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós alkatuknál, habitusuknál fogva egymástól eltérő színészeszményt testesítettek meg. A magyar színházi emlékezet Bessenyei erőteljes, szenvedélyes természetéhez elsősorban a hősi karaktereket köti: Othello, Bánk bán és Kossuth Lajos alakját; míg Gábor Miklós önmagával is sokat vívódó, intellektuális alkatához Hamlet, Lucifer és Robespierre figuráját kapcsolja" - áll az ismertetőben.

Mint írják, ezt a sztereotip képet a kiállításon egy olyan "montázs" váltja fel, amely azt a hihetetlen gazdagságot és sokoldalúságot mutatja be, ami Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós művészi pályafutását jellemezte. A színészi kiteljesedés évei tematikus rendben, szerepkörök szerint követik egymást, és kiderül, hogy a magas szintű mesterségbeli tudás birtokában mindketten szinte valamennyi színházi műfajban otthonosan mozogtak.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
 
Borogyin a híres orosz zeneszerző egyszer, amikor elment otthonról, egy cédulát tett az ajtajára ezzel a feírattal: „Egy óra múlva jövök haza."
Aforizmák
„ ...aki meghallgatja a IX. szimfóniát, és utána nekiül, hogy tapétaminát rajzoljon, az vagy szélhámos, vagy degenerált."
Loos
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ