Elhunyt Fülöp Attila operaénekes
Dátum: 2020. május 11., hétfő, 17:59

Életének 78. évében elhunyt Fülöp Attila, a Magyar Állami Operaház egykori magánénekese, művészeti titkára, ügyvezető igazgatója - közölte a dalszínház szombaton az MTI-vel.

Fülöp Attila 1942-ben született Szombathelyen, tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetemen végezte, ahol 1966-ban villamosmérnökként diplomázott. Első munkahelye a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat volt, ahol hangmérnökként dolgozott, ezzel párhuzamosan 1965-től magánúton tanult énekelni.

Az Operához 1971-ben ösztöndíjasként került, egy évvel később magánénekes lett. A Bánk bán Ottójaként debütált, majd énekelte Tamino szerepét A varázsfuvolában és A sevillai borbély Almaviva grófját, a Hunyadi Lászlóban V. Lászlót, A Rajna kincsében Frohot és később Mimét.

Három évtizedes színpadi karrierje alatt több tucat emlékezetes lírai és karaktertenor-alakítás kötődik a nevéhez, repertoárja a preklasszikus szerepektől a kortársakig terjedt.

Magánénekesi karrierje mellett előbb szakszervezeti vezetőként tevékenykedett, majd Szinetár Miklós igazgatása alatt 1996-tól az Opera főtitkára, 2003 és 2005 között ügyvezető igazgatója lett. A közelmúltban a Budapesti Operabarátok Egyesületének klubdélutánjait vezette.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella egy zenés vígjátékban például a ledér hölgyet játszó "Gomba" szerepe szerint így fordult Csortos Gyulához: "Azt álmodtam, hogy teljesen meztelenül sétálok az utcán, csak egy nagy tollas kalap volt a fejemen "
 
A híres amerikai írónő, Dorothy Parker nyilatkozta egyszer: – Szeretem a martinit, de legfeljebb kettő pohárral.
Aforizmák
„ Ami lámpafényben igaz, az nem mindig igaz napfényben."
Joseph Joubert
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ