Hangjáték készül a Szegedi Nemzeti Színházban
Dátum: 2020. május 18., hétfő, 10:43

Szegezdi Róbert vezetésével Valentyin Katajev A kör négyszögesítése című művéből készül hangjáték a Szegedi Nemzeti Színházban, a produkció hétfőtől hallgatható meg - tájékoztatta a teátrum az MTI-t.

A közlemény szerint az elmúlt időszakban számtalan versmondást, meseolvasást, előadást hallhatott és láthatott az interneten a közönség, a színdarabból készült hangjáték azonban újdonság az online kínálatban.

A cím önmagában egy lehetetlennek tűnő mértani feladat: egy adott kör területével egyenlő területű négyzet szerkesztése. Valentyin Katajev vígjátékában egy ma már letűnt korszak hajnalán, 1921-ben, hasonló feladattal birkóznak meg a darab főhősei, valahol Moszkvában, egy albérleti szobában. Két friss házaspár elveszve az izmusok ideológiáiban, összeköltözésük napjától küzdenek a szocialista családerkölcs, az ágyrajáró költő barátjuk, és az ajtó előtt veszteglő kerékpár akadályaival. Az első titkolózások, veszekedések után lassan, de egyre biztosabban ismernek rá teljes szabadságuk-boldogságuk zálogára: az igazi szerelemre, és már nem csak a szobában, az ágyként funkcionáló utcai padon, a vacsorán, hanem előbb-utóbb házastársaikon is osztoznak.

Szegezdi Róbert szerint "a cél ugyanaz, mint mindig: jelen lenni". Valahogy, mindenáron megadni a közönségnek a lehetőséget a találkozásra. Hogy a színház akkor is jelen legyen, amikor sehol sem megy fel a függöny, üresen kong a nézőtér, sötét és néma a színpad - fogalmazott a rendező.

A tavaly fiatalon elhunyt Radnai Annamária nyersfordítása nyomán készült hangjáték három részben, hétfőn, szerdán és pénteken kerül fel a színház YouTube-csatornájára, ahol június 30-ig lesz elérhető.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
 
Salamon Béla mikor megkapta az Érdemes művész díjat, találkozott Dobozi Imre Kossuth-díjas íróval aki igy üdvözölte:
Aforizmák
„ Ellenségeinken mérhetjük fel, milyen magasan állunk."
Capus
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ