Csurka Lászlót az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti
Dátum: 2020. június 22., hétfő, 8:25

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti Csurka László Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt - közölte a minisztérium csütörtökön az MTI-vel.

A Nemzeti Színház társulatának örökös tagja 84 éves korában, kedden este hunyt el. Halálhírét szerdán közölte családja.

Csurka László 1936. január 21-én született Budapesten. Édesapja Csurka Péter (1894-1964) író, édesanyja Bodnár Erzsébet, bátyja az író-politikus Csurka István (1934-2012) volt.

Csurka Lászlót 1955-ben eltávolították a Színházművészeti Főiskoláról, 1955-1958 között a kaposvári Csiky Gergely Színház segédszínésze volt, 1958-tól Budapesten szerepelt a Déryné Színházban, illetve a Nemzeti Színházban. Vezető szerepeket játszott az Újszínházban és az Erkel Színházban is. 2000 és 2012 között a Pesti Magyar Színház társulatának tagja volt, 2018-tól a Nemzeti Színház tagja lett, ahol játszott az Egri csillagokban, Az ember tragédiájában, és az idén márciusban bemutatott, Wass Albert könyve alapján készült, Tizenhárom almafa című darabban is.

Több filmben, tévéjátékban is láthatta a közönség és szinkronszínészként is dolgozott. 1984 és 2007 között ő formálta meg Lacit a Szabó család című rádiójátékban. 1988-ban vitte színre Csurka István Majális című darabját.

1988-ban Jászai Mari-díjat kapott, 2004-ben a Nemzeti Színház örökös tagjának választották, 2013-ban érdemes, 2019-ben kiváló művész lett - írta közleményében a minisztérium.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
 
Baja: 1950. A bácskai városban szereplő Rodolfo és Latabár Kálmán kisétál reggel a piacra. Gusztálják a szép gyümölcsöt, zöldséget, baromfit, végül megállnak egy termetes asszonyság standja előtt. A néni háztáji tojást árul.
Aforizmák
„ Amiről nem lehet beszélni, arról hallgatni kell."
Wittgenstein
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ