ITM: önállóbb formában működhet tovább az SZFE
Dátum: 2020. július 15., szerda, 8:27

A jövőben a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) az államtól függetlenebb, alapítványi fenntartásban működhet tovább - emelte ki hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A közlés szerint az átalakítás elvárt eredményeként az intézményben tanuló és végző fiatalok színházművészeti, televíziós és filmipari esélyei, lehetőségei jelentősen javulnak.

A felsőoktatásért felelős ITM az újabb egyetemeken megvalósuló modellváltással arra törekszik, hogy a jelenleginél rugalmasabb és kiszámíthatóbb működési környezet kialakításával növelje a magyar fiatalok képzésének színvonalát.

Az intézmények az évtizedek óta változatlan működési modelljük megújításával sikeresebben lesznek képesek megfelelni az új kihívásoknak - áll a közleményben.

Mint írták, a változtatás célja az SZFE hazai és külföldi elismertségének növelése, a nemzetközi összevetésben is színvonalas, korszerű képzés feltételeinek biztosítása.

A tárca szerint az új fenntartói modell sokkal jobb esélyeket teremt a hallgatók számára arra, hogy neves külföldi szakemberektől tanulva az országhatárokon túl is sikeresek legyenek a filmiparban és a színházi világban. Az egyetemet a zökkenőmentes átállásban a minisztérium szakértői munkacsoport felállításával segíti.

"Az alaptörvény garantálja a felsőoktatási képzés, kutatás, művészeti tevékenység szabadságát, így a szakmai átalakítás az egyetemi autonómiát inkább növeli. A működésben a jelenleginél jóval nagyobb szabadságot kap az intézmény, mert már jelentős részben mentesül az államháztartási, költségvetési és vagyontörvények szabta korlátok alól" - közölték, hozzátéve, az egyetem alapítói és fenntartói jogait szeptember 1-jével veszi majd át az erre a célra létrehozandó vagyonkezelő alapítvány.

A modellváltást lehetővé tevő kormányhatározat pénteken jelent meg a Magyar Közlönyben - jelezte az ITM.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy frissen szerződtetett fiatal énekes abban a szerencsében részesült, hogy az Opera színészbüféjében összebotlott Székely Mihállyal, a világhírű basszistával. Az újonc megragadta az alkalmat, hogy bemutatkozzék a nagy művésznek.
 
G. B. Shaw híres volt szarkasztikus megjegyzéseiről. Egy alkalommal régi hölgyismerőse panaszkodott az írónak:
Aforizmák
„Nem művészet megöregedni, de művészet azt elviselni."
Johann Wolfgang Von Goethe
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ