Szokatlan Hamlet-bemutatóra készül a debreceni Csokonai Színház
Dátum: 2020. agusztus 8., szombat, 7:54

Szokatlan hamlet-bemutatóra készül a debreceni Csokonai Színház: sétáló- és vitrinszínházi formában viszik színre a darabot.

Gemza Péter, a teátrum igazgatója a produkcióról tartott csütörtöki rendezvényen elmondta: hogy reményeik szerint ezzel a megoldással közösségi élményt tudnak nyújtani a közönségnek a pandémia idején.

A darab elsődleges hívószava a távolságtartás volt, így Éry Franciska Londonban élő alkotó egy olyan előadást vitt színre, amely a vizualitás mellett a hangokra, hanghatásokra helyezi a fókuszt - mondta az igazgató.

Éry Franciska rendező hozzátette: a produkció alapanyaga a Hamlet Nádasdy-féle fordításának erőteljesen rövidített verziója.

Az előadás helyszíne a Nagyerdei Stadion földszinti, üvegfallal borított része lesz: míg a színészek bent játszanak, a nézők kívülről nézik és fejhallgatón keresztül hallgatják őket, majd az előadás közepe felé a színészek kitörnek a "vitrinből" és a darab végéig már a stadion körül zajlanak a történések - magyarázta. Hozzátette: a színészekkel együtt mozgó közönség szinte részese lesz az előadásnak, ezáltal alakul át a vitrinszínház sétáló színházzá és nyújt tényleges közösségi élményt.

A produkciót egyszerre ötvenen kísérhetik figyelemmel előbb a járványügyi szabályokat betartva elhelyezett ülőhelyekről, majd a szabad térben követve a színészeket - mondta Gemza Péter, reményeik szerint mintegy húsz alakalommal mutatják be a Hamletet a Nagyerdőben, először augusztus 11-én.

A darabot Nádasdy Ádám fordításának felhasználásával Éry Franciska rendezte, zeneszerző Bocsárdi Magor, koreográfus Katona Gábor, dramaturg Adorján Beáta. A főbb szerepeket Bakota Árpád (Claudius), Varga Klári (Gertrud), Rózsa László (Hamlet) és Mészáros Ibolya (Ophelia) alakítják.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
G. B. Shaw híres volt szarkasztikus megjegyzéseiről. Egy alkalommal régi hölgyismerőse panaszkodott az írónak:
 
Egyszer azt kérdezte egy lord G.B.Shaw-tól: – Igaz, hogy az ön apja szabó volt? – Igaz! – felelte az író. – Akkor miért nem lett ön is szabó?
Aforizmák
„ A világ nagy emberei általában nem voltak nagy tudósok, a nagy tudósok pedig nem voltak nagy emberek."
Holmes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ