BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
Vámpírjaink a célegyenesbe fordultak
Dátum: 2006. december 19., kedd, 11:04
A New York Palota Boscolóék jóvoltából hajdani fényében pompázva kiragyog még a kissé lecuppant Erzsébet körútról. Felkarácsonyozva még monumentálisabb, és mivel ez a cég is Simon Edit producer szponzora a Vámpírok bálja című, nyáron bemutatandó Polanski-musical létrehozásában – náluk lakik majd a Mester –, most alélhattunk aranyló eleganciájától.

Piros-fekete díszbe öltöztették a falakat, és ilyenbe vágva jelentek meg – a három-négy körös szereplőválogatási fordulót megnyerve – a most még szinte teljesen ismeretlen színészek, táncosok, bemutatkozni a sajtónak. Illetve táncosnők még jelentkezhetnek, mert Cornelius Baltus rendező – Roman Polanski jobb kezeként és bizalmasaként – válogatna még az elképzelt színvonalhoz illő művészeket. A léc nagyon magasan van, de bárki labdába rúghat, ha tehetséges! Ezt példázza a népes gárda is: többségük „névtelen” vidéki, néhányuk ismeretlen fővárosi és van a pályáját eddig hanyagoló is köztük. Többes szereposztás lesz. Megvalósul valami érdekes és Pesten szokatlan is: aki egyik nap főhősként énekli a slágereket, másnap esetleg kis szerepben bizonyíthatja a szakma iránti elkötelezettségét.

Mindenkit most itt lehetetlenség fölsorolni, de az eddig hétpecsétes titokként kezelt névsor végre publikus: elérhető a www.vampirokbalja.com weboldalon, hiszen a Párizsban élő Polanski rábólintott a kiválasztottakra! Hozzá vitték ki leokéztatni Kentaur pazar (egyelőre makett) díszleteit is, amelyek eddig itthon még nem látott, nagyszabású, gótikát formázó mesevilágot kerítenek a hősök köré. Nem nagy meglepetés tán: a fogaknak különleges szerepük lesz az ornamentikában… Ehhez a produkció a Magyar Színházat (lánynevén Nemzeti) építi belülről szinte teljesen újjá. 600-nál több férőhelye júniustól ideális lesz a magyar és a nemzetközi vámpírfanok fogadására. Pazar bútorok, szőnyegek és a legmodernebb technika dobja majd föl ezt a Hamupipőke-sorsú játszóhelyet, ahonnan rajtaütés-szerűen vittek el minden mozdíthatót az új Nemzetibe, kivéve az ott játszó nagy színészeket. (Ezt Moór Marianna egyik mostani interjújában még mindig mély fájdalommal, mint nagyon méltatlan lépést említette.)

Ez a produkció – szintén újdonság a magyar színháztörténetben – családi magánvállalkozás, ahol mindenki kibontakoztathatja tehetségét önmagáért és a többiekért. Simon Edit háromévi küzdelme válik lassan valósággá; kezd is megnyugodni, ahogy a tárgyalások mókuskerekéből ráláthat a kibontakozó és egyre jobban összeálló előadásra. Férje, Póka Balázs operaénekes felelős a hangokért, lánya, Póka Júlia ügyvédként a szerződéskötések tudora. Nagyüzemi szinten. Veje, Kentaur már elkészült a látványvilág megtervezésével és Polanski elragadtatását is bírva, most már „csak” kiviteleznie kell ezt az egész mechanizmust.

A színészek számára kőkemény küzdelem volt a casting. Nem számított, hogy ki, hol, mit tett le eddig az asztalra: Cornelius Baltust csak az előtte megcsinált feladat kötötte le. Több mint 400 embert nézett meg, ennyi közül került ki a mostani „színjátszó-csoport”…

Egyházi Géza – aki énekes volt hajdan, de a Nagymező utcában, az Operetthez közel vezetett egy kis vendéglőt – azonnal levette őt a lábáról különleges hangjával és megjelenésével. Ő lesz Krolock gróf, a vámpír főúr. Mellette még Nagy Sándor lép föl ebbeli minőségében. Sarah szerepe – akit a hajdani filmben a gyönyörű Sharon Tate, Polanski később kínhalált halt felesége játszott – most három fiatal vidéki színésznőt repíthet a magasba: Andródi Zsanettet, Stróbel Dórát és Nádorfi Krisztinát.  Szőkék – illetve egyikük világosbarna –, ártatlan tekintetűek, várakozásteljesek és széphangúak. Alfréd, a fiatal, naiv szörnyvadász-tanonc, törékeny srácok – Sánta László, Szemenyei János és Héger Tibor – megformálásában lesz látható. Professzorát, Abronsiust, Jegercsik Csaba, Sándor Dávid és Bot Gábor alakítja majd. A többi szerep is fontos; komoly mozgás- és énekkultúrát igényel.

Táncosként és koreográfus-asszisztensként szerepel majd Tihanyi Ákos, és feltűnik Rote Stiefel szóló szerepében a Megatáncból korán kiesett brókerfiú, a magas, mosolygós Rákász Dániel is.

Nemrégiben Berlinben járt a stáb az ottani bemutatót megnézni. Már mánia, ahogy a világ vámpír-rajongói országról országra járva, szinte megszállottan gyűjtik a különböző előadások élményeit. Bécsben is elkezdték hirdetni a mi nyári előadásunkat, és a premierre már el is fogytak a jegyek (szövegvetítéses lesz mindegyik megjelenés). Az a szokás, hogy a közönség szintén beöltözik vörös-fekete egyenszínbe, és műfogakkal, egyéb riasztó rekvizitumokkal felszerelkezve jönnek élvezkedni a bemutatóra. Közös játék lesz ez, amelyik költségvetése most már a 200 millió körül jár. Simonéké a játszási jog, illetve évente meg lehet újítani a világsztárral ezt a szerződést, amelynek értelmében egyszer esetleg elkerülhet a darab a vámpírrá vált havasföldi nagyúr, Drakula földjére, Romániába is.

Szász Judit

Fotók: Sebő Gábor

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
raro 2006-12-19 23:29 | Válasz erre | #1
Üdv!

A cikk kellemes. De.. "három vidéki színésznő"?? nem Andródi, hanem Andrádi Zsanett, és Stróbel Dóra haja korántsem világosbarna..

:)

Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baudleaire, a híres francia költő találkozott egyszer sétája közben egyik barátjával, Theodore Banville költővel, aki azt javasolta neki, hogy menjenek el együtt fürdeni.
 
A nagy színésznek egy darabban fel kellett olvasni egy levelet, ezért sosem tanulta meg a levél szövegét. A fiatal, kezdő színész, aki a levélhozó inast játszotta, úgy gondolta, megtréfálja híres kollégáját és a jelenetbe a megírt levél helyett egy üres papírt vitt be.
Aforizmák
„ Ne kezdjünk ki olyannal, akinek nincs vesztenivalója"
Gracián
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ