SZFE - Demonstrációval tiltakoztak az egyetem modellváltása ellen
Dátum: 2020. szeptember 7., hétfő, 20:32

Élőlánccal tiltakoztak a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) modellváltása, autonómiájának elveszítése ellen az intézmény hallgatói és szimpatizánsok vasárnap délután Budapest belvárosában.

Az élőlánc tagjai kézről kézre adták azt a chartát, amelyet délelőtt az egyetem szenátusa írt. A Charta Universitasban rögzítették azokat az alapelveket, amelyek mentén el tudnák képzelni az együttműködést az Innovációs és Technológiai Minisztériummal. Az SZFE Vas utcai épületétől indult élőlánc érintette a Szentkirályi utcát, az ELTE BTK Múzeum körúti, a Corvinus Egyetem Fővám téri épületét, valamint a Magyar Tudományos Akadémia székházát is a lezárt pesti alsó rakparton. Az élőlánc tagjai ugyanolyan piros-fehér, építkezéseken és lezárásoknál használatos műanyagszalaggal a kezükben álltak, amilyen az SZFE épületén is van.

A Kossuth téren is sokan alkottak kígyószerűen kanyargó élőláncot. A chartára várva a demonstrálók többször is a "Szabad ország, szabad egyetem" mondatot skandálták és közben énekeltek. A chartát a Kossuth téren állók között is stafétaszerűen körbeadták, a hallgatók képviselője felolvasta, majd a dokumentumot a Parlament főbejáratánál lévő oroszlánszobor talapzatára tették, a másik oldalon pedig kifüggesztették. A rendezvény végén a résztvevők elénekelték a Himnuszt.

A demonstrációt az interneten élőben lehetett követni. A felvételeken látszott, hogy betöltötte a tömeg a Kossuth teret, ahol a járványveszély ellenére sokan kesztyű nélkül adták tovább a dokumentumot és a tér több részén az ajánlott távolságot sem tartották be a demonstrálók.

Az egyetem Szentkirályi utcai épületénél, az élőlánc elindulása előtt Upor László, az SZFE távozó rektorhelyettese elmondta, hogy az egyetemfoglalókkal egyetértésben a tanév rendjét megváltoztatta, a hétfői évnyitót egy héttel elhalasztotta, a beiratkozás határidejét pedig szeptember 13-ig meghosszabbította.

A hallgatók képviselője úgy fogalmazott, hogy amíg a minisztérium a tarthatatlan helyzetet nem számolja fel, a tanév nem kezdődhet el. Mint mondta, hétfőn a tanévnyitó helyett összegyetemi fórumot tartanak.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baja: 1950. A bácskai városban szereplő Rodolfo és Latabár Kálmán kisétál reggel a piacra. Gusztálják a szép gyümölcsöt, zöldséget, baromfit, végül megállnak egy termetes asszonyság standja előtt. A néni háztáji tojást árul.
 
Baudleaire, a híres francia költő találkozott egyszer sétája közben egyik barátjával, Theodore Banville költővel, aki azt javasolta neki, hogy menjenek el együtt fürdeni.
Aforizmák
„ Harmincig hevít a nő; aztán a bor; aztán a kemence sem."
Móra Ferenc
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ