Öt bemutatót tart a Budapest Bábszínház az idei évadban
Dátum: 2020. szeptember 8., kedd, 8:50

Öt bemutatót tart az idei évadban a Budapest Bábszínház társulata, amely öt korosztályt szólít meg új produkcióival. Az évad első nagyszínpadi premierjét, a Rumcájsz című mesét szombaton láthatja a közönség.

Ellinger Edina, a Budapest Bábszínház igazgatója a színház hétfői budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az elmúlt évadban két bemutató is elmaradt a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet miatt a bábszínházban. Szeptember 12-től látható a Rumcájsz Schneider Jankó rendezésében, Hoffer Károly látványvilágával.

A következő premiert, amelyet október 29-re terveznek, Rügyek és gyökerek címmel Markó-Valentyik Anna rendezi. A csecsemőelőadás a természet alapvetéseivel való játékos ismerkedésre ad lehetőséget. A magyar és angol nyelvű előadás a környezettudatosság jegyében születik. Az igazgató kiemelte: megteszik az első lépéseket azért, hogy minél hamarabb "zöld színházzá" váljanak. Ez az első olyan bemutatójuk, amelynek műanyagszegény a díszlete és újrahasznosított elemekből áll. Emellett úgy döntöttek, hogy megszüntetik az előadások szórólapjait is.

Kiemelte: a színházban megteremtették a feltételét annak, hogy biztonságos környezetben fogadhassák a gyerekeket és a családokat. Mint mondta, fontos küldetésük, hogy az óvodásoknak és az iskolásoknak ebben a nehéz időszakban is színházi, közösségi élményt nyújtsanak.

December 18-án a kisiskolásokat és családjukat megszólító Kisrigók című darabot mutatja be a bábszínház Hoffer Károly rendezésében. A rendező elmondta: az előadás Paulon Viktória személyes indíttatású története, örökbefogadott gyermekei mesés elemekkel átszőtt magánmitológiája, amelyet Gimesi Dóra írt színpadra. A darab főszerepeit egyetemi hallgatók játsszák.

Ellinger Edina elmondta: már a 2021-es év újdonsága lesz a Helló, Héraklész! című nagyszínpadi produkció, amelyet Tengely Gábor rendez és a tíz éven felüli korosztálynak ajánlják. Mint mondta, Tasnádi István a bábszínház számára írta a darabot Héraklész mítoszából. A produkció, amelynek premierjét 2021. március 5-re tervezik, a legendás hős és hétköznapi halandó féltestvére, Iphiklész történetén keresztül a mitológia eszköztárával, de a mai gyerekek nyelvén szól bátorságról, kiválasztottságról és testvéri szeretetről. Az előadás jelmez- és bábtervezője Michac Gábor, díszlettervezője Zöldy Z Gergely.

Az évad utolsó bemutatója április 16-án A Pendragon legenda - avagy a Szerb Antal-kód lesz, amelyet K2 Színház alapítói, Benkó Bence és Fábián Péter állítanak színpadra. Az ifjúsági és felnőtt korosztálynak készülő produkcióról az alkotók elmondták: céljuk, hogy felpezsdítsék, sűrítsék a regény cselekményét, egy fergeteges krimit állítanak színpadra. Mint mondták, saját alkotócsapatukkal érkeznek a bábszínházba: a produkció látványtervezője Horváth Jenny és Szakács Ferenc, zeneszerzője Zságer-Varga Ákos.

Az igazgató elmondta: az eredetileg az idei évadra tervezett Frankenstein próbái is elkezdődnek tavasszal, Keresztes Tamás első bábszínpadi rendezésében. A művet a következő szezon elején mutatják be és a felnőtt korosztály számára készül.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
 
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
Aforizmák
„Imádom az ellenségeimet, ha értelmesek, ugyanannyira viszolygok az ostobáktól, akik megvédenek."
Salvador Dali
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ