Fesztivállal és miniévaddal nyitja meg ismét kapuit a nagyváradi színház
Dátum: 2020. szeptember 9., szerda, 6:05

A 8. HolnapUtán Fesztivállal és miniévaddal nyitja meg újból kapuit csaknem féléves kényszerszünet után a nagyváradi Szigligeti Színház, amely három bemutatóval és vendégelőadásokkal várja nézőit - közölte kedden a teátrum.

A koronavírus-járvány miatt március óta zárva voltak Romániában az előadóművészeteket befogadó kulturális intézmények, így a színházak is csak szabadtéren tarthattak előadásokat. Szeptember 1-jétől a kormányzat megengedte, hogy bizonyos korlátozások mellett beltérben is tartsanak produkciókat. A nagyváradi Szigligeti Színház szeptember 20-ától szervez ismét beltéri előadásokat, amit meghívott előadásokkal, új bemutatókkal, illetve az előző évadból elmaradt bérletes előadások pótlásának megkezdésével ünnepelnek.

A szeptember 20. és 27. között zajló HolnapUtán Fesztivál a Főnixterv című, augusztusban a Nagyváradi Várban bemutatott előadás nagytermi bemutatójával kezdődik. A Botos Bálint által rendezett előadás egy képzeletbeli városnegyed lakosainak életébe, sajátos viszonyaiba és keserédes hétköznapjaiba nyújt betekintést.

Szeptember 21-én, a magyar dráma napján mutatják be O. Horváth Sári Gyerekjáték című darabját a fiatal Szilágyi Bálint rendezésében. A nagyváradi és székelyudvarhelyi színházak kortárs drámapályázatának nyertes szövegében hat nő és egy férfi élete keresztezi egymást. O. Horváth Sári drámájában a családról alkotott legkülönfélébb elképzelések feszülnek egymásnak, miközben a szerző meglepő őszinteséggel beszél kirekesztettségről, identitáskérdésekről, valamint a gyerekvállalás ki nem beszélt nehézségeiről. Az előadás a nagyváradi és szatmári társulatok koprodukciójában valósul meg.

Helyet kapott a fesztivál programjában a közvetlenül a márciusi karantén előtt bemutatott A Schroffenstein család című előadás, majd a színház Szabó Magda örökérvényű gyermekelőadásával, a Tündér Lalával várja nézőit. Szeptember 24-én a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata A nép ellensége című Ibsen-előadást mutatja be. A meghívott előadások sorát gazdagítja a marosvásárhelyi Yorick Stúdió vendégjátéka, Elise Wilk Eltűntek című drámája, amely egy erdélyi szász család történetét meséli 1944-től napjainkig.

Szeptember 26-án a júniusban online bemutatott Y című előadást, majd a seregszemle utolsó napján a Magyar Színházak 32. Kisvárdai Fesztiválja legjobb előadásnak járó díját elnyerő Lila akácot tűzték műsorra.

Szintén a HolnapUtán Fesztiválon mutatják be a pályakezdésének 50. évfordulóját ünneplő Hajdu Géza színművész életét feldolgozó monográfiát, amelyet Nagy Béla jegyez.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
 
Gombaszögi Ella egy zenés vígjátékban például a ledér hölgyet játszó "Gomba" szerepe szerint így fordult Csortos Gyulához: "Azt álmodtam, hogy teljesen meztelenül sétálok az utcán, csak egy nagy tollas kalap volt a fejemen "
Aforizmák
„ A kísértéstől egyféleképpen szabadulhatunk meg: ha megadjuk magunkat neki."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ