Tizedik évadát zárta a Szarvasi Vízi Színház
Dátum: 2020. október 1., csütörtök, 15:50

A folyamatos megújulás jellemezte a Szarvasi Vízi Színház elmúlt tíz évét - hangzott el a teátrum keddi, évtizedértékelő sajtótájékoztatóján.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár - a vízi színház egyik elindítója - elmondta, hogy országosan egyedülállónak és példaértékűnek tartja, ami Szarvason az elmúlt évtizedben létrejött: a vízi színházat, a zenepavilont, ahol minden nyári este van valamilyen program és azt, hogy a városnak van egy társulattal bíró nemzetiségi színháza.

Mint mondta, egyedülálló a teátrum helyszíne és egyedülálló az is, hogy a város lakossága és a helyi vállalkozók alulról jövő kezdeményezésként akarták és először egy vízi uszályról elindították a színházat, amelyet azóta is magukénak éreznek és szeretnek.

Babák Mihály polgármester óriási sikernek nevezte, hogy szívesen jönnek a történelmi Magyarország mértani közepére játszani a társulatok, hogy sok fiatal tehetséget sikerült felkarolni és évek után is futnak olyan darabok, amelyekre a jegyeket elkapkodják.

Hozzátette, hogy minden évben fejlesztettek valamit, a fénytechnikát, a nézőteret, minisztériumi támogatással mintegy 110 millió forintnyi fejlesztést hajtottak végre tíz év alatt.

Dósa Zsuzsa, a Cervinus Teátrum művészeti igazgatója azt emelte ki, hogy a színház szlovák nemzetiségi előadásoknak is teret ad, ami szintén egyedülálló. Hozzátette, hogy műfajilag is folyamatosan bővítették a kínálatot: nyitottak a gyerekdarabok, a felolvasószínházi estek felé, majd bekapcsolódott a tánc- és legutóbb a cirkuszművészet is. Mindig változtattak a sikeres Víz fölött elnevezésű sorozaton is, eleinte versek, később dalok, majd tánc, az idei szezonban már beszélgetős talkshowk zajlottak.

Szabó Károlyné, a Magyar Teátrum Közhasznú Nkft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy szeretnek Szarvason játszani a teátrumi társaság tagszínházai, többen visszatérő előadók. A Szarvasi Vízi Színházban minden nap van valamilyen esemény, amelyeknek csaknem a fele ingyenes - húzta alá.

Csasztvan András, a Cervinus Teátrum ügyvezető igazgatója a jövőbeni fejlődési lehetőségekre vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta: az idei szezon megmutatta, hogy a "zenei műfajokban van még keresnivalónk". Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója hozzátette, hogy a koronavírus-járvány hatására elindult Köszönjük, Magyarország! program révén olyan előadók jutottak el Szarvasra, akik máshogy nem mentek volna.

A Szarvasi Vízi Színházat 2011 júniusában hozták létre, eddig 722 előadást tartottak, amelyeknek csaknem fele ingyenes volt és amelyeket összesen 434 ezer néző látott. A Magyar Teátrumi Társaság 73 tagszínháza közül 23 színház vitte el műsorát Szarvasra. A színház tulajdonosa a szarvasi Cervinus Teátrum Művészeti Társaság Nkft.; a Magyar Teátrumi Társaság Nkft. üzemelteti a Békéscsabai Jókai Színház műszaki, szakmai közreműködése mellett. Az épület 2015-ben elnyerte a Magyar Ingatlanszövetség különdíját.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szép Ernőhőz, a neves íróhoz bekopogott egy fiatalember. – Művész úr – mondta alázatos hangon – nemrég elküldtem önnek a novellámat. Tudja, azt az igen eredeti témájú novellát! Méltóztatott már elolvasni?
 
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
Aforizmák
„Imádom az ellenségeimet, ha értelmesek, ugyanannyira viszolygok az ostobáktól, akik megvédenek."
Salvador Dali
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ