Megkezdődött a debreceni Csokonai Színház épületének felújítása
Dátum: 2020. október 1., csütörtök, 15:51

Megkezdődött a debreceni Csokonai Színház teljes rekonstrukciója, a beruházást a kormány a Modern városok program keretében 6,3 milliárd forinttal, a Debrecen 2030 fejlesztési projekt keretében további 2,5 milliárd forinttal támogatja - hangzott el a felújítás megkezdése alkalmából tartott sajtótájékoztatón kedden.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára emlékeztetett arra, hogy a kormány és a megyei jogú városok megállapodásai alapján a Modern városok program keretében összesen több mint 4000 milliárd forint fejlesztési forrást biztosítanak a 23 nagyváros fejlesztésére.

Ebből mintegy 2500 milliárd forintot közút- és vasútfejlesztésre költenek, a többit helyi projektek megvalósítására fordítják. A 2015-ben indított program keretében eddig 1900 milliárd forint hazai és európai uniós forrást fizettek ki - jelezte az államtitkár.

Orbán Balázs hangsúlyozta, hogy a magyar kormány "a klebelsbergi kultúrpolitika alapvetését vallja magáénak", miszerint "a magyar hazát nem elsősorban a kard, hanem a kultúra mentheti meg és teheti ismét naggyá".

"Olyan kultúrpolitikára van szükségünk, amely nemzeti elkötelezettségű, nemzetközi színvonalú és nemzetközi beágyazottsággal rendelkezik, és ez a kettő képes biztosítani a kultúrfölényt, amelyet Klebelsberg Kunó is kulcsfontosságúnak tartott" - hangoztatta az államtitkár.

Orbán Balázs megemlítette, hogy az Európai Unióban Magyarország költ a legtöbbet a kultúra finanszírozására, az intézmények működtetése mellett jelentős infrastrukturális beruházásokra, amilyen a Csokonai Színház felújítása is.

Elismeréssel szólt a kormány által is támogatott Debrecen 2030 városfejlesztési programról, amelynek eredményeként a város 2030-ra a Kárpát-medencei régió központjává válhat.

Ugyanakkor megjegyezte, ha a helyi városvezetésben van vízió, akarat, együttműködési készség, akkor a kormány mögé áll a fejlesztéseknek.

Azt kérik minden település vezetőjétől, helyi önkormányzati vezetőtől párthovatartozástól függetlenül, hogy "a kormányban e tekintetben ne politikai ellenfelet, hanem természetes szövetségest lásson" - mondta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára Debrecenben.

Fülöp Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkára a magyar színházi múltból példákat sorolva azt mondta, "a színházi embereket mindig összekovácsolta a játék öröme".

Szimbolikus helyszínnek nevezte a Csokonai Színházat, amelynek 2007-2013 között Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház jelenlegi igazgatója volt a direktora, akinek "értékteremtő munkássága, kiemelkedő rendezései, társulatépítő tevékenysége nyomán a Csokonai szinte páratlanul sikeres korszakát élte". Hozzátette: "Vidnyánszky Attila itt Debrecenben is a játék örömét adta át a művészeknek és a közönségnek".

"Színházi közéletünk jelenlegi állapotában nem könnyű most a közös játék örömére figyelni, néhányan nem szeretnék, hogy a színház művészeti értékei kerüljenek előtérbe, más funkciókat szánnak a színháznak" - hangoztatta a helyettes államtitkár.

Fülöp Péter azt mondta, a Csokonai Színház a hazai színjátszás nagy múltú, ugyanakkor bátor és előremutató művészi szellemiséggel bíró helyszíne. "Értékeinek védelme, örökségének ápolása, jövőjének biztosítása közös feladatunk és a felelősségünk" - fűzte hozzá az Emmi helyettes államtitkára.

Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester - utalva a Csokonai Színház megkezdett rekonstrukciójára és a Latinovits Színház belsőépítészeti befejező munkálatainak kezdetére - azt mondta, a vidék legjelentősebb kulturális fejlesztése kezdődött meg Debrecenben.

A Csokonai Színház épülete kívül és belül teljesen megújul: a műemlék épületben egyebek mellett új közönségfogadó-teret alakítanak ki, a nézőtérről kikerülnek a páholyokat tartó oszlopok, és 40 százalékkal nő az ülőhelyek száma - sorolta.

Hozzátette: a munkák befejezése után a két színházépületben egyszerre mintegy 1200 ember juthat színházi élményhez Debrecenben.

Pósán László (Fidesz) országgyűlési képviselő, az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöke azt mondta, a magyar kormány 2010-ben "a színház és a színházi kultúra mellé állt", és az önkormányzatok konszolidálása után a Modern városok program keretében jelentős forrásokat biztosított a fejlesztésekhez.

A politikus Debrecent a magyarság fővárosának nevezte, amely az elkövetkező években a Kárpát-medence kulturális központjává válik.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az Isteni színjáték tengernyi szereplőjéből és fordulatos eseményéből is kitűnik, hogy Dante emlékezőtehetsége rendkívüli volt. Erről a csodálatos memóriáról egy szerény, de frappáns történet is beszámol.
 
Egy frissen szerződtetett fiatal énekes abban a szerencsében részesült, hogy az Opera színészbüféjében összebotlott Székely Mihállyal, a világhírű basszistával. Az újonc megragadta az alkalmat, hogy bemutatkozzék a nagy művésznek.
Aforizmák
„ Az állatvilágot számos környezeti veszély fenyegeti. De legalább megkímélik a televíziótól."
Ismeretlen
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ