Népmesei ősbemutató a Békéscsabai Jókai Színház színpadán
Dátum: 2020. október 10., szombat, 6:23

Újragondolt formában, népzenei, népművészeti és néptáncos eszközökkel viszik színpadra a Holló Jankó című ismert népmesét a Békéscsabai Jókai Színház színpadán. A mese-tánc-játék nagyszínpadi ősbemutatója szombaton lesz.

A rendező-társszerző, ifj. Mlinár Pál a teátrum honlapjának nyilatkozva elmondta, Szabó Attila szerzővel az ismert népmesét vették alapul, de közelebb hozták a mai fiatalokhoz, és kicsit továbbgondolták a történetet. "Jankó arcán hollószerű sebhely van, a társai kiközösítik, nem tudja, ki is ő. Varázsigét és amulettet kap, hogy majd visszaszerezhesse a hatalmat. A varázslat és mágia uralja a darabot" - fogalmazott a rendező-koreográfus.

Hozzátette, a zenét Lovas Gábor szerezte, ő is játszotta fel szinte az összes, csaknem húsz hangszert. "Természetesen a darab népzenei alapokon nyugszik, de a dallamok is követik a karaktereket, a népzenétől a cigányzenén át a szimfonikus katedrálishangzásig" - fogalmazott ifj. Mlinár Pál.

A szereplőknek saját dallamaik vannak, Jankónak például a fafúvósok, míg Coraxnak, a trónbitorlónak a szaxofon és a klarinét adja vissza jellegzetes karakterét - tette hozzá.

A jelmezeket Mlinár Péter tervezte, a 14 szereplőn 34 öltözet jelenik meg alig egy óra alatt, és valamennyin felfedezhetőek lesznek a szereplők jellemzői. A díszleteket Lenkefi Zoltán, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatója jegyzi.

A Viharsarok Táncszínházzal közös produkció főszerepeit Gáspár Bendegúz és Nagy Erika alakítják.

A teátrum - ahogyan a gyerekdarabok esetén mindig - most is játékra hívja a legkisebbeket. Ezúttal hangszeres, zenés videókat várnak a gyerekektől, a legügyesebb muzsikusokat jutalmazzák.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az évek senki fölött sem múlnak nyomtalanul, s egyre gyakrabban fordul elő, hogy kisebb-nagyobb panaszokkal föl kell keresniük az orvost. Így tett Dobsa Sándor is, aki az idősebbek számára egyet jelent a Stúdió 11-gyel, s kiváló zongorakísérőként a fiatalok előtt sem ismeretlen.
 
G. B. Shaw híres volt szarkasztikus megjegyzéseiről. Egy alkalommal régi hölgyismerőse panaszkodott az írónak:
Aforizmák
„ A tizedik Múzsa, aki most kormányoz: a sajtó."
Trollope
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ