Az öreg hölgy látogatása című darabot mutatják be a Vígszínházban
Dátum: 2020. október 15., csütörtök, 9:08

Friedrich Dürrenmatt klasszikus darabját, Az öreg hölgy látogatását mutatják be október 16-án, pénteken a Vígszínházban; a hátborzongató szerelmi történetet Hegyi Barbara és Hegedűs D. Géza főszereplésével, Rudolf Péter rendezésében láthatja a közönség.

"Az emberek hajlamosak azt hinni magukról, hogy éles helyzetekben jó morális döntéseket hoznának, pedig ilyenkor nem egyszerű jó válaszokat adni - Az öreg hölgy látogatása erről is szól" - olvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, így lesz ez a színdarab egyszerre moralitásjáték, szerelmi történetbe ágyazott sorstragédia és izgalmas krimi, középpontban egy dúsgazdag milliárdosnővel, aki tudja, hogy pénzzel mindent el lehet érni, minden és mindenki megvásárolható.

Mint a közleményben a szerzőt idézik, "az öreg hölgyről szóló történet - sötét dolog, de éppen ezért nem szabad sötét színekkel ábrázolni, éppen hogy nagy emberséggel kell játszani; nem haraggal, hanem gyásszal, sőt: humorral, mert semmi sem árthatna többet ennek a tragikus végű komédiának, mint valami állati-mély szomorúság".

Az öreg hölgy látogatását 1955-ben mutatták be Zürichben, majd a következő tíz évben már szinte minden európai országban műsorra tűzték. A szerzőjének világhírt hozó darab azóta is népszerű világszerte, és számtalan filmes feldolgozás alapjául szolgált.

Magyarországi ősbemutatója 1959-ben volt az akkor Magyar Néphadsereg Színházának átkeresztelt Vígszínházban.

A színdarab eseményeinek fő katalizátora a világ egyik leggazdagabb nője, Claire Zachanassian, aki évtizedek után tér vissza szülővárosába, hogy bosszút álljon fiatalkori szerelmén. A közleményben a címszerepet alakító Hegyi Barbarát idézik, aki kiemelte: azt tartja fontosnak a karakterben, hogy megtiporták és elárulták. Ez a nő a saját becsületéért akar elégtételt venni, hiszen meggyalázták a nevét, gyenge erkölcsű nőnek kiáltották ki. "Ha pedig valakit a szerelme árul el, az egyszerre érzelmi és morális kérdés is" - mondta.

Claire Zachanassian egykori szerelmét, Alfred Illt alakító Hegedűs D. Géza szerint a múlt és a jelen ilyen erejű összekapcsolódása, ahogy az a darabban megjelenik, példázatszerűvé teszi a történetet.

Az előadás rendezőjét, Rudolf Pétert is idézik, aki úgy fogalmazott: Az öreg hölgy látogatása egy minden romantikát nélkülöző, tébolyult és hátborzongató szerelmi történet, ugyanakkor izgalmas krimi is, amely egy hideg fejjel kitalált és óramű pontossággal, engesztelhetetlenül végigvitt bosszúhadjáratot beszél el, egy negyven évvel korábban elkövetett és tragikus következményekkel járó árulás kegyetlen megtorlását.

"De egyszersmind groteszk moralitásjáték is, hiszen minden az igazság érvényre juttatása nevében történik" - emelte ki.

A darab főbb szerepeiben Hegyi Barbara és Hegedűs D. Géza mellett Kőszegi Ákos, Fesztbaum Béla, Seress Zoltán, Balázsovits Edit és Karácsonyi Zoltán látható. Kurdi Imre fordítása alapján a vígszínházi változatot Hársing Hilda és Rudolf Péter készítette. Az előadás díszletét Bagossy Levente, a jelmezeket Füzér Anni tervezte, a zenei vezető Mester Dávid, a színpadi mozgás Méhes László munkája.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jack London amerikai írót egyszer az orvos szigorú zöldségdiétára fogta, semmi mást nem ehetett.
 
A L'Opinion című lap 1885.október 15-i számában megemlékezik a Hotel Drouot árveréséről (amely árverési csarnokot műfordítóink Drout-szállodának szoktak magyarítani), s elmondja, hogy mikor a szolga a kiállítási asztalra helyezett egy milói Vénust ábrázoló másolatot, harsány hangon kiáltotta a közönség felé:
Aforizmák
„ Szeretni valakit annyi, mint átvilágítani."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ