A Nemzetközi Gombrowicz Fesztivál fődíját nyerte a Maladype színházi társulat Lengyelországban
Dátum: 2020. október 21., szerda, 5:48

A XIV. Nemzetközi Gombrowicz Fesztivál fődíját nyerte a Maladype színházi társulat a közép-lengyelországi Radomban - közölte vasárnap a lengyel közszolgálati televízió. A magyar művészeknek a szemle két másik díját is odaítélték.

A Maladype színház szombat este az egyhetes versenyprogram záró előadásaként a 20. század egyik legnagyobb drámaírójának, Witold Gombrowicznak az Yvonne című színdarabját mutatta be Balázs Zoltán rendezésében.

A fődíj mellett a Maladype társulat a közönség díját is kiérdemelte, amelyet a szemlén idén először osztottak ki, valamint a legjobb színészgárdának járó elismerést is.

Balázs Zoltán a zárógálán nagy megtiszteltetésnek nevezte a radomi fellépést, azt, hogy a társulat "Witold Gombrowicz országában szerepelhetett, annak a művésznek a hazájában, aki világszerte számtalan színházat megihletett".

A nagy múltú fesztivált idén a koronavírus-járvány miatt vegyes formában, online közvetítésekkel is szervezték, a nézőtérben csak az ülőhelyek negyedét lehetett elfoglalni az egészségügyi szabályok alapján.

A Nemzetközi Gombrowicz Fesztivál azért jött létre, hogy fórumot biztosítson az író művein alapuló lengyel és külföldi színházakban bemutatott rendhagyó előadások seregszemléjének. Radomban idén nyolc színházi műhely mutatkozott be, amelyek előadásait szakmai zsűri értékelte. A fesztivál fővédnöke Rita Gombrowicz, az író özvegye.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A háború alatt egy brit kormányülésen egy miniszter azzal állt elő, hogy a hadiállapotra tekintettel nullázzák le a kulturális kiadásokat, és a felszabaduló összeget fordítsák fegyverekre.
 
Voltaire-t egy vita hevében ellenfele idiótának nevezete. Voltaire derűsen nézett rá, és így szólt:
Aforizmák
„Nem szabad szégyenkeznünk, ha beismerjük tévedésünket, mert ez azt mutatja, hogy bölcsebbek vagyunk ma, mint tegnap voltunk."
Jonathan Swift
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ