A Rómeó és Júlia című művet tűzi műsorra a Nemzeti Színház
Dátum: 2020. október 21., szerda, 6:09

Shakespeare Rómeó és Júlia című művét tűzi műsorra a Nemzeti Színház Vidnyánszky Attila rendezésében; a szerelem mindenhatóságáról szóló darab olvasópróbáját kedden tartotta meg a társulat, a bemutatót december elejére tervezik.

"Amikor egy színház Shakespeare-hez nyúl, az önmagában egy ünnep, amikor a Rómeó és Júliát kezdi el próbálni, az meg maga az ünnep" - kezdte a darab sajtónyilvános olvasópróbáját Vidnyánszky Attila rendező, a teátrum igazgatója kedden Budapesten. Mint hangsúlyozta, a Rómeó és Júlia nem egyszerűen egy színdarab, hanem "a színdarab". A legtöbbet játszott, a leginspirálóbb, a legtöbbször interpretált, a legtöbb műfajban feldolgozott színdarab.

A Nemzeti Színház Mészöly Dezső fordításában játssza a művet, az előadásában Rómeót Herczegh Péter, Júliát Szász Júlia alakítja.

Vidnyánszky Attila elmondta: többek között azért állítja színpadra a darabot, mert bízik abban, hogy egy sikeres Rómeó és Júlia sok örömet és sok ünneppel teli estét adhat a nézőknek. "Ez a gyönyörű mese, amit általános iskolás kora óta mindenki ismer, attól olyan fantasztikus, mert százszor is jó végigélni, újragondolni, újraérezni" - mondta, hozzátéve: bármilyen feldolgozásban látja az ember, úgy érzi, hogy meg kell merítkeznie ebben a történetben, amely a szerelem mindenhatóságáról szól.

Kiemelte: a darab mindig mérföldkő egy színház életében, mert egy társulatról is szól, arról, hogy a sok feldolgozás után tudnak-e érvényeset, érdekeset, igazat mondani vele.

Hangsúlyozta: mindenképpen el szerette volna kerülni a mű aktualizálását. Túlságosan egyszerű interpretációk adódnak, akár a mára, akár a közelmúltra, Magyarországra vagy külföldre tekintve - jegyezte meg. Ezzel "lerántanák a földre", pont attól csoda ez a mű, hogy úgy szól minden korhoz, minden évszázad, minden generáció emberéhez hogy nem kell direkt módon belegyökereztetni a mába. Elmondta, a darab arról szól, hogyan hozza zavarba a világot, amikor egy mindent át- és felülíró érzés összekapcsol két fiatalt.

"Ez az alaptörténet. Ez a lelkünkből fakadó nagy történet" - fogalmazott, hozzátéve: minden, ami a színpadon történik arról fog szólni, hogy hogyan tudunk nekirugaszkodni és elérni az eget. Hozzátette, hogy az előadás tere is ezt fogja kibontani. Expresszív és jól szolgálja a művet. Erős lesz a képi világ, erősek a jelek - fogalmazott a rendező.

Arról is beszélt, hogy ahhoz képest, hogy mennyire egyenrangú szereplője az előadásainak a zene, vagy a tér zenéje a szöveggel, most szeretné, ha a zenét maga a szöveg nyújtaná. A szövegben rejlő pátoszt, zeneiséget, költészetet mutatják meg - mondta, hozzátéve: a monológok mind áriák. Purcelltől David Bowie-számokig hallhatók művek, de Bach-, Csajkovszkij-, Prokofjev- idézetek is megjelennek majd az előadásban.

A Nemzeti Színház nagyszínpadán látható produkció díszletét Cziegler Balázs, a jelmezeket Berzsenyi Krisztina tervezi. A két főszereplő mellett Blaskó Péter, Nagy Mari, Horváth Lajos Ottó, Tóth Auguszta, Rubold Ödön, Bordás Roland, Berettyán Nándor, Szabó Sebestyén László, Berettyán Sándor, Schnell Ádám, Rácz József, Szép Domán és a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti karának III. éves színészhallgatói szerepelnek a darabban, a bemutató tervezett időpontja december 4.

A Nemzeti Színház spotversenyt hirdet 15-25 éves diákok számára: a teátrum által a Rómeó és Júlia előadáshoz készített spotok alapján várják a diákok saját gyártású telefonos videóit, amelyeken egy-egy idézetet jelenítenek meg a szerelmi történetből. Az elkészült videókat, amelyek maximum 1 percesek lehetnek, november 20-ig várják. A videókat háromtagú zsűri értékeli, az eredményhirdetés november 30-án lesz, a díjátadót a Rómeó és Júlia című előadás premierjén tartják

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
 
Tanguy apó műkereskedésének kirakatába gyakran ki voltak téve fiatal művészek munkái. Egy járókelõ megpillantott a kirakatban egy Cézanne csendéletet, mely négy almát ábrázolt. Betért a kis üzletbe, s megkérdezte, mennyibe kerül a kirakatban lévõ kép?
Aforizmák
„ A közvéleményt meg lehet mérgezni, de csak olyan méreggel, amelyik ízlik neki."
Ignotus
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ