Lipics Zsolt lesz a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója
Dátum: 2020. november 19., csütörtök, 10:05

Februártól öt éven át Lipics Zsolt, a teátrum Jászai Mari-díjas színművésze irányítja a Pécsi Nemzeti Színház (PNSZ) munkáját az intézményt csaknem egy évtizede vezető Rázga Miklós utódjaként - derül ki a baranyai megyeszékhely hivatalos honlapján szerdán közzétett határozatból.

Péterffy Attila (Mindenki Pécsért Egyesület) pécsi polgármester határozata értelmében eredményes volt a PNSZ NKft. ügyvezetői pozíciójára nyáron kiírt pályázat. Az ügyvezetői feladatokat2021. február 16. és 2026. február 15. között Lipics Zsolt, a teátrum jelenlegi színművésze láthatja el.

Lipics Zsolt 1966-ban Pécsen született, 1988-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Kazimir Károly osztályában. A Szegedi Nemzeti Színházban kezdte pályáját, majd kilenc éven át a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja volt, huszonkét éve a Pécsi Nemzeti Színház színművésze. 2018-ban kapta meg a Jászai Mari-díjat. A leendő direktor nyilvánosságra hozott pályázatában Vidákovics Szlávent, a Pécsi Horvát Színház vezetőjét, a PNSZ színművészét jelölte ki a teátrum leendő művészeti vezetőjeként.

A pályázati felhívásban a jelentkezőkkel szemben elvárás volt, hogy a teátrum évadonként legalább 280 előadást tartson és minimum 80 ezer fizető nézőt vonzzon, továbbá évadonként legalább egy kortárs magyar drámát ősbemutatóként műsorra tűzzön. A kiírás szerint a PNSZ 2020-ban 527 milliós állami és 270 millió forintos önkormányzati támogatásból gazdálkodik.

A PNSZ NKft. ügyvezetői pozíciójára négy pályázat érkezett. Lipics Zsolton kívül Bodor Johanna Udvaros Dorottyával közösen pályázott, mellettük Komáromi György és Csányi László adták be pályázatukat.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jávor Pál nemcsak a színpadon és a filmekben szeretett mulatni, hanem a szabad idejében is. Még fiatal színész volt, amikor egy éjjel az egész havi fízetését elszórakozta.
 
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
Aforizmák
„ A paradicsomban kellemesebb a klíma, a pokolban viszont jobb a társaság."
Tristan Bernard
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ