Debreceni polgármester: jó ütemben haladnak a Csokonai Színház felújítási munkálatai
Dátum: 2020. november 28., szombat, 9:15

Jó ütemben haladnak a debreceni Csokonai Színház főépületének felújítási munkálatai - állapította meg a város polgármestere, miután pénteken megtekintette az építési területet.

A városháza sajtószolgálatának közleménye szerint Papp László (Fidesz-KDNP) azt mondta, "bizonyos értelemben történelmet írunk, hiszen ami most itt a tradíciókat tiszteletben tartva megújul, az a következő évtizedekben vagy akár száz évben is meghatározza majd ennek a színháznak a működését, az itteni színjátszás mikéntjét".

A városvezető utalt arra, hogy jelenleg két színház - a Latinovits Színház és a Csokonai Színház - fejlesztése zajlik párhuzamosan Debrecenben.

A Csokonai Színházban 2021 február végéig a bontási munkálatok zajlanak, több ezer köbméternyi anyagot kell kitermelni szinte teljesen kézi munkával, mivel nagy gépeket az érzékeny műemléki épületbe nem lehet bevinni. Jelenleg a színpadtérben zajlanak a munkák, folyamatban van a színháztechnikai, színházgépészeti munkálatok előkészítése, a tervezés - ecsetelte.

A korábban bemutatott látványtervek szerint a megújult színháznak új, a korábbinál sokkal impozánsabb fogadótere lesz, új lépcső vezet majd onnan a nézőtérre. A nézőtér erkélyein nem lesznek a színpadra való rálátást akadályozó oszlopok - amelyeket műemléki elemekként a város meg fog őrizni -, ezáltal csaknem megduplázódik majd azoknak az ülőhelyeknek a száma, ahonnan száz százalékos lesz a színházi élmény - mutatott rá Papp László.

Gemza Péter színházigazgató hozzátette: talán nem volt még olyan igazgató, aki annyira boldog lett volna a színháza "romjai" felett, mint most ő. Szeptemberben a nézők és a társulat tagjai jelképesen együtt költöztették ki a színházat az épületből - emlékezetett a direktor.

A február végéig tartó bontási munkák mintegy fele elkészült eddig, megtörtént a komplett épületgépészeti és elektromos bontás is. Csokonai Színház épületének teljes felújítása a tervek szerint 2023-ban fejeződik be - jelezte a városháza.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
 
Baja: 1950. A bácskai városban szereplő Rodolfo és Latabár Kálmán kisétál reggel a piacra. Gusztálják a szép gyümölcsöt, zöldséget, baromfit, végül megállnak egy termetes asszonyság standja előtt. A néni háztáji tojást árul.
Aforizmák
„ A legmagasztosabb dicsőség sokszor a gyalázatból fakad."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ