Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye
Dátum: 2020. december 6., vasárnap, 17:13

Pécsi Ildikót az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti

Életének 80. évében elhunyt Pécsi Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, rendező, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Magyarország közkedvelt színésze pályája során tagja volt a Pécsi Nemzeti Színház, a Vígszínház, a Mikroszkóp Színpad, a kecskeméti Katona József Színház, a Radnóti Színház, a Népszínház, és a József Attila Színház társulatának.

A sokoldalú színésznő nemcsak a világirodalom jelentős drámai szerepeiben nyújtott kiváló alakítást, hanem vígjátékokban és zenés darabokban is remekelt.

Az első magyar szélesvásznú filmben, az 1962-ben bemutatott Jókai-adaptációban, Az aranyemberben, Tímár Mihály szerelmét, Noémit játszhatta 22 évesen.

Országos ismertségét, népszerűségét a száznál is több filmben, tévéjátékban és sorozatban nyújtott alakításaival érdemelte ki: A Tenkes kapitánya, Hattyúdal, Veri az ördög a feleségét, Indul a bakterház, Te rongyos élet, Linda, Montecarlo!, Ketten Párizs ellen.

Művészi munkáját 1976-ban Jászai Mari-díjjal, 1980-ban Érdemes Művész címmel, 1987-ben Kiváló Művész címmel ismerték el. 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetést, 2007-ben pedig a Kossuth-díjat vette át. 2009-ben lett a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Polgár és lakóhelye, Gödöllő díszpolgára. 2011-ben Hazám-díjban részesült, 2020 februárjában a Magyar Filmakadémia életműdíját vehette át.

Kiadó: Emberi Erőforrások Minisztériuma

(OS)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenctől megkérdezték, hogy szerinte a békegalamb hím- vagy nőnemű. Az író elgon-dolkodott, majd határozottan így válaszolt:
 
Szabadtéri előadás világítópróbája volt, mikor a rendező ingerülten ordított rá a világosítókra: – Gyerekek, vegyétek már ki azt a sárgát! Hát nem látjátok, milyen sok?!?
Aforizmák
„ Nem vagyok elég fiatal ahhoz, hogy mindent tudjak."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ