Elhunyt Szersén Gyula színművész
Dátum: 2021. március 18., csütörtök, 9:37

Nyolcvan éves korában szerdán elhunyt Szersén Gyula Jászai Mari- és Tolnay Klári-díjas színművész - tudatta a hírt a művész lánya Facebook-oldalán.

Szersén Gyula 1940. november 22-én született Budapesten. 1965-ben kapott oklevelet a Színiakadémián, de már 1958-tól szerepelt az Állami Déryné Színház és a Vígszínház színpadán. A Nemzeti Színház tagja volt 1965-től, majd 10 évig szerepelt a Gyulai Várszínházban. Tagja volt a Piccolo Színház társulatának, valamint vendégszerepelt a Budaörsi Játékszínben is.

Színpadi szerepeinek a száma jócskán meghaladja a százat, játszott a Danton halála (Hermann), Az ifjúság édes madara (Stuff), a Coriolanus (Calvus), a Czillei és a Hunyadiak (Hunyadi László), a Tartuffe (Damis), a Tévedések vígjátéka (Ephesusi Antipholus), A félkegyelmű (Rogozsin), az Athéni Timon (Lucius szolgája), az Ivanov (Lvov Jevgenyij Konsztantyinovics), a Rómeó és Júlia (Páris; Montague), a Rosencrantz és Guildenstern halott (Horatio), a Kényeskedők (La Grange), az Amphithryon(Jupiter), a Rokonok (Dr. Kopjáss István), a Lear király (Edgar), A királyasszony lovagja (Don Antonio Ubilla; Don Salluste de Bazan), a Tamás bátya kunyhója (Tamás bátya), a II. Richárd (Bagot), a IV. Henrik (Poins), A vihar (Adrian) című előadásokban.

Számtalan televíziós és rádiós produkcióban is főszerepek sorát alakította, valamint olyan filmekben láthatta a közönség, mint a Jancsó Miklós rendezte Szegénylegények vagy a Gaál István által jegyzett Sodrásban. A szinkronstúdiókban pedig olyan külhoni sztároknak kölcsönözte hangját, mint Charles Bronson, Paul Newman, Terence Hill vagy éppen az Enterprise űrhajó Kirk kapitányát alakító William Shatner. Utóbbi munkái kapcsán 2018-ban átvehette a szinkronszakma által adományozott Életműdíjat. 1986-ban Jászai Mari-díjat kapott, 2020-ban átvehette a Tolnay Klári-díjat.

A Magyarszinkron.hu Facebook-oldalon is megemlékeznek a művészről, mint írják, Szersén Gyulával mindig, mindenki szívesen dolgozott. Bármilyen szerepet kapott a legnagyobb szakmai alázattal állt hozzá, teljesen mindegy volt, hogy kicsi, vagy nagy feladat várt rá - idézik fel az oldalon.

Mint írják, többszáz film és sorozat őrzi a hangját, rengeteg színészt szólaltatott meg, és a legváltozatosabb szerepekben is megmutatta tudását. William Shatnert lényegében a kezdetektől végig "kísérte", ahogy Charles Bronson rezzenéstelen tekintetéhez is Szersén Gyula orgánuma illett a legjobban. A kilencvenes évek elején a Polip sorozat és főhőse, Cattani felügyelő, Michele Placido alakításában, majd Harvey Keitel is Szersén Gyula közreműködésével lett itthon népszerű.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Alexandre Dumas egyik leghíresebb regénye A három testőr. A regényben címe ellenére mégis négy testőr szerepel: Athos, Porthos, Aramis és D'Artagnan. Egy olvasó meg is írta Dumas-nak, hogy a regény címében tévedett, mire az író így válaszolt:
 
Goethe még diák korában gyakran sétált a város határain kívül is. Egyszer egy keskeny ösvényen járt éppen, amikor a vele éppen rossz viszonyban álló diáktársa jött szembe.
Aforizmák
„ A tizedik Múzsa, aki most kormányoz: a sajtó."
Trollope
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ