Színházi világnap - A Pentheszileia Program szerepel a Vígszínház műsorán
Dátum: 2021. március 26., péntek, 17:14

Egy szókimondó családtörténet, A Pentheszileia Program című darab szerepel a Vígszínház online műsorán szombaton, a színházi világnapon. Az előadás Szilágyi Csenge főszereplésével látható - közölte a színház.

Mint írják, Kincses Réka női sorsokat bemutató drámája olyan kérdésekre keresi a választ, mint az, hogyan örököljük a sorsunkat vagy hogy képesek vagyunk-e letenni hosszú ideje cipelt terheinket.

A Pentheszileia Program generációkon átívelő családtörténet Kincses Réka marosvásárhelyi származású, Németországban élő magyar filmrendező, író szemszögén keresztül. Drámaíróként az első magyarországi bemutatója volt A Pentheszileia Program, amelyet ő maga rendezett.

A darab Pentheszilea mitológiai történetét dolgozza fel jelenkori köntösbe bújtatva. A 19 éves Pentheszileia a világban a helyét kereső harcos "amazon", aki saját elakadásainak, szorongásainak, elhibázott kapcsolatainak okát keresi. Ismétlődő kudarcai rendre a földre taszítják, miközben szüleinek, nagyszüleinek, dédszüleinek mondatai csengenek a fülében. Felmenőinek botlásai, feldolgozatlan félelmei mind benne élnek tovább.

A sorsa elől és édesanyjával való szoros, ellentmondásos kapcsolatából is menekülő Pentheszileiát játszó Szilágyi Csenge mellett a darabban Király Dániel, Hullan Zsuzsa, Hevér Gábor, Lázár Kati és Csapó Attila lép színpadra. A közvetítést 18 éven felüli nézőknek ajánlják - áll a közleményben.

Mint írják, a színházi világnap alkalmából a Vígszínház a nézőket is szeretné bevonni stream-műsorának alakításába. November óta hat előadást - a Hallgatni akartam, a Kelet-nyugati pályaudvar, A vándorkutya, a Csáth és démonai, A vörös oroszlán és A rendes lányok csendben sírnak című produkciót - közvetítettek a Házi Színpadról. A színház közösségi média felületein most a közönség szavazhatja meg, hogy ezek közül melyik legyen ismét látható.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Alexandre Dumas egyik leghíresebb regénye A három testőr. A regényben címe ellenére mégis négy testőr szerepel: Athos, Porthos, Aramis és D'Artagnan. Egy olvasó meg is írta Dumas-nak, hogy a regény címében tévedett, mire az író így válaszolt:
 
Ludwig van Beethoven és Johann Wolfgang Goethe 1807-1808 táján együtt üdültek Karlsbadban. A zseniális zeneköltő és a költőzseni összebarátkoztak, s gyakran indultak együtt kocsikirándulásra.
Aforizmák
„ Van...visszavezető út a fantáziától a valósághoz, s ez - a művészet."
Freud
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ