Színházi világnap - A Tiszavirág című darabot mutatja be online a Pesti Magyar Színház
Dátum: 2021. március 27., szombat, 8:24

A Tiszavirág című darabot mutatja be online a Pesti Magyar Színház szombaton, a színházi világnapon.

A darab egy igazi angol humorú, szívbe markoló történet arról, hogy a tragédiák feloldása mindig onnan jön, ahonnan a legkevésbé várnánk - írják az MTI-hez eljuttatott közleményben, hozzátéve, hogy az előadást, amelyet 14 éves kortól ajánlanak, a pandémiás helyzet miatt ebben az évadban online tekintheti meg a közönség.

Mint hangsúlyozzák, a Tiszavirág című produkció fontos vállalás, ugyanis társadalmunkban a halál tabutéma, nem szívesen beszélünk róla, csakúgy, mint az élet negatív történéseiről, a negatív érzelmekről vagy a betegségekről. A boldogság, az egészség, a fiatalság kultuszát éljük, pedig az élet nemcsak napfényből áll, helye van az árnyéknak is, az öröm mellett a bánatnak, az egészség mellett a betegségnek, az élet mellett a halálnak.

A legtöbben tehetetlennek érzik magukat, amikor környezetükben valakit ilyen veszteség ér. A segíteni akarás és a jó szándék megvan, de mintha az eszközök hiányoznának. Az előadás olyan újfajta szemszögből láttatja ezeket a lelki folyamatokat, amely által mi magunk is közelebb kerülhetünk saját életünk tragédiáinak újraértelmezéséhez - emelik ki a közleményben.

Joe White Tiszavirág című darabja, amely Cseke Lilla Csenge és Horváth János Antal fordításában látható, Shropshire-ben, egy apró angliai faluban játszódik, ahol mindenki ismeri egymást, a közösségtudat erős, és ahol a magány mindig jelen van. Az egykor négytagú család - apa, anya, fiatal lányuk és az öngyilkosságot elkövető fiúk ki nem hűlt helye - egy napjáról szól. A darab e tragédia első évfordulóján játszódik. Az eltelt év során mind a három szereplő eltérő módon próbálja feldolgozni a gyászt: a lány önámításba menekül, az anya önpusztításba kezd, és az tölti ki az egész napját, hogy videókazettákat néz a fiáról, az apa képtelen kimondani a fia nevét és már nem tud a felesége szemébe nézni.

Ennek a családnak a közepébe véletlenül ékelődik Harry, aki elkerülhetetlenül hatással lesz az életükre, ugyanis általa válik újból minden pillanat a nagy és nehéz terhek ellenére egy valamilyen formában továbbélhető élet elemévé. Neki köszönhetően jöhetünk rá arra is, hogy igazán csak a kis dolgok számítanak. A darab a legmélyebb rétegekig megmutatja mindazt a fájdalmat és az abból származó újjáépülést, amelyet a gyász folyamata a lélekben okoz.

A Horváth János Antal rendezésében látható előadásban Soltész Bözse, Rancsó Dezső, Cseke Lilla Csenge és Bölkény Balázs játszik.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Varsányi Irén, a Vígszínház nagy művésze az utcán összefutott egy színészkollégájával.
 
A háború alatt egy brit kormányülésen egy miniszter azzal állt elő, hogy a hadiállapotra tekintettel nullázzák le a kulturális kiadásokat, és a felszabaduló összeget fordítsák fegyverekre.
Aforizmák
„ Nem szívesen kötelezem el magam a Mennyország vagy a Pokol mellett, mert itt is, ott is vannak barátaim."
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ