Csaknem ötven előadással és öt új bemutatóval készül idén a Gyulai Várszínház
Dátum: 2021. április 22., csütörtök, 16:33

Csaknem ötven előadással és öt új bemutatóval készül a Gyulai Várszínház az idei, 58. évadra, amelyet június 25. és augusztus 19. között rendeznek meg - közölte a teátrum igazgatója csütörtökön online sajtótájékoztatón.

Elek Tibor elmondta, az öt új bemutató közül három ősbemutató lesz. Egyet teljesen saját fejlesztésben valósítanak meg Mi volnék nélküled? - Jászai Mari emlékezete címmel, négyet más színházakkal koprodukcióban.

Idén hat fesztivállal készülnek, a 16. Shakespeare Fesztivált csak magyar társulatokkal, "Shakespeare, amikor magyar" alcímmel rendezik meg június 28. és július 4. között. A magyar teátrumokban évtizedek óta a legtöbbet játszott szerző Shakespeare, a fesztivál ezért arra keresi a választ, hol tart a mai magyar színjátszás Shakespeare műveinek előadásában - emelte ki.

A fesztivál zárásaként a Gyulai Várszínház és dunaújvárosi Bartók Béla Kamaraszínház közös bemutatójaként láthatják a nézők Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba Hamlear című darabját Őze Áron rendezésében.

Az Erdélyi Hetet negyedik alkalommal rendezik meg augusztus 2. és 8. között, itt is lesz saját bemutató: a kézdivásárhelyi Udvartér Teátrummal közösen Goldoni Két úr szolgája Barabás Árpád rendezésében.

A színházi ínyencek a neves román rendező Silviu Purcarete rendezésében láthatják a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színháztól Az ember tragédiáját, amelyet különleges helyszínen, a városi sportcsarnokban adnak elő - emelte ki az igazgató.

A nemzeti klasszikusok életművét bemutató programsorozat középpontjában - Székely János, Weöres Sándor és Márai Sándor után - idén Szabó Magda munkássága áll. A Nemzeti Színházzal közösen mutatják be Az ajtó című regény színpadi változatát Udvaros Dorottyával és Söptei Andreával a főszerepben, Szabó K. István rendezésében.

Az ötödik bemutató Vecsei H. Miklós és Kovács Adrián Bartók és Kodály című műve lesz - ismertette Elek Tibor.

A zenei fesztiválok között a Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivált és a Gyulai Vár Blues Fesztivált rendezik meg, emellett idén ünnepli tizedik jubileumát az Irodalmi Humorfesztivál.

Az igazgató hangsúlyozta: idén is kiemelt figyelmet fordítottak a nemzeti azonosságtudatot erősítő történelmi drámák mellett a kortárs szerzők műveinek bemutatására, ahogyan a fiatal korosztály megszólítására is. A legkisebbeket bábszínházi előadással és ifjúsági darabokkal várják, a nagyobbakat több kötelező olvasmány színházi adaptációjával (Tóték, Az ember tragédiája, Rómeó és Júlia) próbálják a nézőtérre csalogatni.

Elek Tibor hangsúlyozta, bíznak abban, hogy június végére valamennyi járványügyi korlátozást feloldják, előadásaikat a hatályos szabályok szerint tartják meg.

A részletes programterv elérhető a megújult www.gyulaivarszinhaz.hu oldalon.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
 
Goethe még diák korában gyakran sétált a város határain kívül is. Egyszer egy keskeny ösvényen járt éppen, amikor a vele éppen rossz viszonyban álló diáktársa jött szembe.
Aforizmák
„Nem művészet megöregedni, de művészet azt elviselni."
Johann Wolfgang Von Goethe
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ