Árkosi Árpádnak ítélték oda a Szabadtéri Színházak Szövetségének díját
Dátum: 2021. június 10., csütörtök, 15:39

Árkosi Árpád rendezőnek ítélte oda a Gedeon József Amfiteátrum-díjat a Szabadtéri Színházak Szövetsége - olvasható a szakmai szervezet MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

Mint írják, a Szabadtéri Színházak Szövetségének június eleji díjátadása a nyári évadnyitás egyik hagyományos eseménye. A díjátadót a Szabadtéri Színházak Szövetségéhez tartozó intézmények vezetőinek körében tartották szerdán a budapesti Városmajori Színházban.

A közleményben kiemelik, hogy Árkosi Árpád csaknem fél évszázada meghatározó alakja a magyar színházművészetnek. 2006 óta szabadúszó rendezőként, fesztiválok állandó zsűritagjaként, szabadtéri színházak elismert színházi szakértőjeként dolgozik.

Mint a közleményben áll, a Szabadtéri Színházak Szövetségének 12 tagszervezete 50 új darab bemutatójával várja a közönséget. A tagszervezetek - az Agria Nyári Játékok (Eger), az Esztergomi Várszínház, a Gyulai Várszínház, a Kisvárdai Várszínház, a Kőszegi Várszínház, a Kultkikötő (Balaton), a Margitszigeti Színház, Nagyerdei Szabadtéri Játékok (Debrecen), Szarvasi Vízi Színház, a Szentendrei Teátrum, a Városmajori Szabadtéri Színpad és a Zsámbéki Nyári Színház - az idén még jobban összefogtak és közös, ingyenes programkiadványt jelentettek meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával és a Fidelio kulturális programmagazin szerkesztésében.

A Szabadtéri Színházak Szövetsége 1997-ben alakult. Egy évvel korábban Gedeon József, a Gyulai Várszínház akkori igazgatója és Mátyás Irén, a Zsámbéki Nyári Színház akkori vezetője vetették fel: a "szabadtérieknek" speciális a működésük, jó lenne egy külön szervezet, amely összefogná őket és a problémáikat, és szükséges az érdekképviselet. Alapelveik között megfogalmazták, mit tekintenek szabadtéri színháznak, például ne csak befogadjon produkciókat, legyen saját bemutatója is. A csatlakozás kritériumai között pedig az is szerepel, hogy az intézmény legalább nyolc éve folyamatosan tevékenykedjen, együttműködjön a település önkormányzatával, vállaljon közszolgálati feladatokat is - áll a közleményben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy újságíró megkérdezte Mark Twain-t, igaz-e, hogy már hosszabb ideje dolgozik egy nagyobb lélegzetvételű színdarabon.
 
Úgy látszik a tehetséget, a zseniket máshol sem becsülik meg. Amikor Robert Burns meghalt, nem sokkal temetése után márványemlékművet állítottak neki.
Aforizmák
„Céltalan élet nem lehet tiszta."
Anton Pavlovics Csehov
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ