Kilenc bemutatót tervez az új évadban az Örkény Színház
Dátum: 2021. június 23., szerda, 16:33

Kilenc bemutatót tervez a 2021/2022-es évadban a fővárosi Örkény István Színház, ahol a jövő szezonban Bodó Viktor, Kovács D. Dániel, Tarnóczi Jakab, Ördög Tamás, Schwechtje Mihály és Kelemen Kristóf rendezését is láthatja a közönség.

Mint az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben kiemelik, bár a nézők a járvány miatt nem mehettek az épületbe, és volt időszak, mikor ők maguk sem, a munka nem állt le.

Az idei évadra tervezett nyolc produkció közül négyet, a Kiváló dolgozókat, a 84-et, az Andromakhét és a Zűrzavar 2045-öt bemutatták. Megkezdődött Az ajtó és A szecsuáni jó ember című produkció próbafolyamata, és elkészült a Winterreise. Mindhárom darabot a következő évadban láthatja a közönség.

A korlátozások miatt a színház a most záruló évadban csak 38 előadást játszhatott közönség előtt, félházzal. Az évad legfontosabb projektje az Örkény Stream létrehozása volt. Az évad során 74 interneten nézhető előadásuk volt, 39-et élőben, 35-öt felvételről játszottak.

Streamelt előadásaikra csaknem 30 ezer jegyet váltottak, ami 45 ezer nézőt jelent. Az évad nézőszáma így annak ellenére is több mint a fele egy hagyományos színházi szezonénak, hogy az időszak négyötödében zárva voltak. Vidéki és külföldi nézőik aránya a streamelt előadásokon 41 százalék volt - írják, hangsúlyozva, hogy a streammel hosszú távú terveik vannak, mindenekelőtt az élő közvetítések terén.

Az ősszel kezdődő évadban pótolják elhalasztott bemutatóikat, és új produkciókat is láthat a közönség. Továbbra is domináns lesz a fiatal alkotók jelenléte.

Október 1-jén mutatják be Bodó Viktor rendezését, a 33 álom munkacímű produkciót a nagyszínpadon. Ezzel párhuzamosan az Örkény Stúdióban Kovács D. Dániel állítja színpadra Esterházy Péter 33 változat Haydn koponyára című drámáját. Mindkét előadás bemutatója a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében lesz.

A Winterreise november 26-tól lesz látható Tarnóczi Jakab rendezésében. Schubert dalciklusával Borsi-Balogh Máté lép a nézők elé. Mácsai Pál rendezi Bertolt Brecht A szecsuáni jó ember című példázatát a nagyszínpadon. A bemutatót november 26-án tartják. Ezt követi a nagyszínpadon Szabó Magda klasszikusa, Az ajtó március 25-i premierrel, Gáspár Ildikó rendezésében. Ugyanezen a napon a stúdióban Ingmar Bergman Jelenetek a bábuk életéből című, 1980-ban készült filmjének színpadi adaptációját mutatja be a társulat. Az előadást Ördög Tamás, a Dollár Papa Gyermekei társulat vezetője rendezi.

Májusban lesz először látható Schwechtje Mihály Szex. Újra. El. című rendezése. Mint rámutatnak, az elmúlt évek kiemelkedő közéleti vitatémája volt az úgynevezett Szexuális Újraelosztás Elmélet. A színdarabban az alkotók megpróbálják elképzelni azt a világot, ahol ez megvalósul.

A nemzet özvegye című produkciót június 16-án mutatják be, a darabot szerzőként és rendezőként is Kelemen Kristóf jegyzi. A jövő évadban a stúdióban látható lesz Takács Nóra Diána önálló zenés estje is.

Az Örkény Színház minden évad végen kiosztja a doktor Varsányiné- és a Pünkösti Andor díjakat. Előbbit a színház munkatársai ítélik oda annak a nem színész kollégának, aki az évadban a legtöbbet tette a színházért. Utóbbit pedig a közönség szavazatai alapján a társulat legkiemelkedőbb alakítást nyújtó színész tagja kapja.

Ebben a rendkívüli évben azonban szakítanak ezzel a hagyománnyal, és a doktor Varsányiné-díjat az Örkény közönségének ajánlják, amiért velük maradtak a járvány folyamán - írják, hozzátéve, hogy erről emléktáblát helyeznek el az előcsarnokban.

A Pünkösti-díjat idén - tekintettel a járványidőszak örkényi abszurditására, és arra, hogy nem minden művész vett részt streamelt előadásban, tehát nem lehetett igazságosan szavazni - annak a kollégának adták, akinek szervezetében az oltás után a legtöbb ellenanyag termelődött. A medált Józsa Bettina vehette át.

A színház nem szerződtetett új tagot, Epres Attila azonban megválik a társulattól, szabadúszóként folytatja pályáját, régi szerepeit megtartja.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szabadtéri előadás világítópróbája volt, mikor a rendező ingerülten ordított rá a világosítókra: – Gyerekek, vegyétek már ki azt a sárgát! Hát nem látjátok, milyen sok?!?
 
Gombaszögi Ella egy zenés vígjátékban például a ledér hölgyet játszó "Gomba" szerepe szerint így fordult Csortos Gyulához: "Azt álmodtam, hogy teljesen meztelenül sétálok az utcán, csak egy nagy tollas kalap volt a fejemen "
Aforizmák
„ A lángész számára a földön csak egy hely van, ahol menedéket élvezhet, és ez – a sír."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ