Kihirdették a Kaszás Attila-díj idei jelöltjeit
Dátum: 2021. június 28., hétfő, 8:28

Rusznák Andrást, a budapesti Radnóti Miklós Színház művészét, Gulácsi Tamást, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház tagját és Fándly Csabát, a kaposvári Csiky Gergely Színház művészét jelölték az idén a Kaszás Attila-díjra. A három színművész közül a közönség választja ki azt, aki átveheti az elismerést.

A szavazatokat a www.kaszasattiladij.hu oldalon várják augusztus 20-án éjfélig - jelentették be a díj átadását lebonyolító MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

"Amikor egy civil kezdeményezésből először egy szakmai kezdeményezés alakul, amikor egy szakmai kezdeményezésből egy magas rangú díj alakul ki, akkor megkérdőjelezhetetlen, hogy a magyar kulturális életnek az egyik legjelentősebb, legnagyobb értékű díjáról van szó. A Kaszás Attila-díj ilyen" - mondta Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, a díjat a Hegyvidéki Önkormányzat alapította a Mozaik Művészegyesülettel közösen. Az elismerést a MANK gondozza a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával, a szakmai szavazatokat pedig a Magyar Teátrumi Társaság gyűjti össze.

Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkára felidézte: a díj odaítélése példaértékű, hiszen a magyar színjátszás közösségei, társulatai jelölnek egy-egy színművészt maguk közül, majd a jelöltek választják ki azt a hármat, akik közül a díjazottat a közönség szavazza meg.

A három idei jelöltet mintegy 22 társulat tagjai választották ki szavazataikkal.

Pokorni Zoltán, a Hegyvidéki Önkormányzat polgármestere, a díj társalapítója elmondta: díjat alapítani aránylag egyszerű dolog, az átadását évről évre megszervezni, életben tartani, azonban komoly teljesítmény.

Fándly Csaba arról beszélt, hogy Kaszás Attilát személyesen nem ismerte, de nimbusza az időn át is tanítómesterré teszi őt. "Az, hogy a saját társulatom olyan embernek gondol, aki tesz a közösségért, amelyben dolgozik, felemelő érzés" - mondta.

Gulácsi Tamás arról beszélt, hogy Kaszás Attilában hatalmas tűz és szenvedély lobogott, és mégis volt benne kedvesség és szeretet is. "Fiatalon egyből ilyen akartam lenni" - mondta.

Rusznák András kiemelte: azért örül a jelölésnek, mert a díj üzenete megtisztelő, és a díj névadója, Kaszás Attila emblematikus karaktere a magyar színjátszásnak. Felidézte: amikor a miskolci színházban játszotta A padlásban a Rádiós szerepét, sokat hallgatta Kaszás Attilát felvételről. "Becsuktam a szemem, és az volt az érzésem, mintha az ő nagyon különleges hangján keresztül az én gondolataim és érzéseim szólalnának meg. Olyan volt, mint egy belső hang" - mondta.

A díj a magyar nyelven játszó színművészek szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila színművész szellemi hagyatékának ápolását szolgálja, hisz a fiatalon elhunyt színész mindig komoly szerepet vállalt azon társulatok közösséggé formálásában, ahol dolgozott. A díj odaítélésének egyik fő kritériumaként a kiemelkedő mesterségbeli tudás és művészeti teljesítmény mellett az adott társulatban vállalt jelentős közösségépítő szerepet jelölték meg az alapítók.

Az elismerés jelentős anyagi megbecsüléssel is jár: az Emberi Erőforrások Minisztériuma díja bruttó 800 ezer forint, és jelentős pénzjutalomban részesíti a díjazottat a Raiffeisen Bank is, amely a kezdetektől, 2008 óta támogatja a Kaszás Attila-díjat. A jelöltekkel interjúkat készít a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, és sugározza azokat felületein.

A MANK tájékoztatása szerint a díj átadásának időpontja és helyszíne szervezés alatt áll.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Tanguy apó műkereskedésének kirakatába gyakran ki voltak téve fiatal művészek munkái. Egy járókelõ megpillantott a kirakatban egy Cézanne csendéletet, mely négy almát ábrázolt. Betért a kis üzletbe, s megkérdezte, mennyibe kerül a kirakatban lévõ kép?
 
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
Aforizmák
„ A lángész számára a földön csak egy hely van, ahol menedéket élvezhet, és ez – a sír."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ