Színházi és filmes képzések indulnak ősztől Szentesen
Dátum: 2021. július 1., csütörtök, 19:04

A Színház és Film Intézet (SZFI) és a Koszta József Múzeum együttműködésével színházi és filmes képzések indulnak ősztől Szentesen, az erről szóló szándéknyilatkozatot szerdán írták alá a közművelődési intézményben.

Csányi János, az SZFI igazgatója a képzéseket bemutató sajtótájékoztatón elmondta: tíz évvel ezelőtt azért hozták létre az intézetet, mert a színházi és filmes területen jelentős igény van a jól képzett szakemberekre.

Az SZFI 110 szakmát oktat, ezek közül félszáz képzési rendszerét az intézmény dolgozta ki. A diákok egyaránt tanulhatnak iskolarendszerű és felnőttképzéseken, a Pécsi Tudományegyetem művészeti karával közösen pedig másoddiplomás képzéseket is kínálnak - közölte az igazgató.

Csányi János hangsúlyozta, hogy Szentes tökéletes helyszín a kihelyezett képzésekre, hiszen a városban hagyományai vannak a színházi oktatásnak. A Horváth Mihály Gimnázium 1978-ban Várkonyi Zoltán kezdeményezésére létrehozott drámatagozata a magyar színházi világ legfontosabb utánpótlás-nevelő intézménye.

A tervek szerint ősszel először hat-nyolc szakmában indulnak el a képzések, a teljes rendszer kialakítása pedig kettő-három év alatt várható - tette hozzá az igazgató, aki a Szentesen tervezett, érettségire épülő, emelt középszintű képzések között említette a színész, a táncos, a színháztechnikus és a közművelődési szakember képzést.

Mint mondta, a diákok felvételi folyamat után kerülnek be a kis létszámú osztályokba, a képzések pedig a gyakorlatokban közreműködő szakmai partnerekkel szoros együttműködésben zajlanak.

Farkas László Róbert múzeumigazgató közölte, hogy a közgyűjtemény az elméleti oktatás bázisa lesz. A diákok augusztus 15-től jelentkezhetnek, a nagyobb részt államilag finanszírozott képzések pedig október 1-jén indulnak.

Farkas Sándor (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy a hamarosan megnyíló Tóth József Színház és az induló képzések révén jelentős fejlődés következik a város kulturális életében. A politikus hangsúlyozta, hogy az intézmények együttműködésével visszatér Szentes kulturális ereje, ami korábban meg volt és amire ma is van igénye az itt élőknek.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
 
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
Aforizmák
„ Ne aggódj, ma nem jön el a világvége. Ausztráliában már holnap van. "
Charles Schultz
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ