A Rómeó és Júliát mutatja be a kolozsvári színház ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében
Dátum: 2021. július 6., kedd, 17:38

William Shakespeare közkedvelt drámáját, a Rómeó és Júliát mutatja be a Kolozsvári Állami Magyar Színház ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében, aki az előadásban arra keresi a választ, hogy mit jelent ma a szabadság - írta kedden a Krónika című napilap elektronikus kiadásában.

A portál a rendezőt idézte, aki elmondta: el akarja feledtetni a nézővel, hogy színházban volt, és a Rómeó és Júliát látta, ezért a kolozsvári előadás nemhogy a darabot, de még a színházat sem tiszteli.

"Inkább hasonlít cirkuszhoz, űrhajóhoz, vagy valami egészen szürreálishoz" - jellemezte rendezését az alkotó.

Hozzátette: az előadás arra keresi a választ, hogy mit jelent a szabadság, napjainkban hogyan lehetünk szabadok. Mint mondta, ez a próbafolyamatnál is kiindulópont volt másfél évvel ezelőtt. A Shakespeare-tragédiával ugyanis még a járvány miatti adósságait törleszti a kolozsvári társulat.

Tavaly ősszel kezdték előkészíteni a produkciót, januárban volt az utolsó próba, a próbafolyamatot pedig hétfőn, fél évvel az utolsó találkozás után kezdték újra.

A pénteki sajtótájékoztatón elhangzott, hogy ifj. Vidnyánszky Attila fiatalos, szabad játékstílust követel a művészektől, akik maguk is keresik a szerepüket. Többen közülük nőként férfit, vagy férfiként nőt alakítanak. A rendező emlékeztetett, hogy ez Shakespeare-től sem volt idegen, hiszen az angol drámaíró korában még minden szerepet férfiak játszottak.

Visky András, a kolozsvári társulat művészeti vezetője szerint az ifj. Vidnyánszky-féle Rómeó és Júlia amiatt érdekes, mert nem csak azt mutatja meg, hogy mi a színház, hanem azt is, mit gondolnak ma a szabadságról a fiatal rendező és a színészek, ugyanis "olyan korban élünk, amikor ismét el kell gondolkodni erről".

A bemutató szombat este 7 órakor kezdődik, az előadás díszleteit Csiki Csaba, a jelmezeket Kiss Zsuzsánna tervezte, a színpadi mozgás Sinkó Ferenc munkája.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kiplingtől, a világhírű angol írótól egy táraságban megkérdezték, hogy szerinte kik kormányozzák a világot: a férfiak vagy a nők?
 
Jack London amerikai írót egyszer az orvos szigorú zöldségdiétára fogta, semmi mást nem ehetett.
Aforizmák
„ ...aki meghallgatja a IX. szimfóniát, és utána nekiül, hogy tapétaminát rajzoljon, az vagy szélhámos, vagy degenerált."
Loos
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ