Kezdődik a Thealter nemzetközi színházi fesztivál Szegeden
Dátum: 2021. július 28., szerda, 10:36

Színháztudományi konferenciával kezdődik el a Thealter nemzetközi színházi fesztivál programja csütörtökön Szegeden - tájékoztatta a szervező MASZK Egyesület az MTI-t.

A kétnapos tudományos tanácskozáson a magyar független színházak egyik legfontosabb bemutatkozási fórumának számító fesztivál három évtizedes múltját, jelenét és jövőjét mutatják be a szakemberek. A szegedi bölcsészkaron szervezett konferenciát a hazai független színház elmúlt több mint száz évének történetéről és jelenéről szóló beszélgetés zárja.

Az augusztus 7-ig tartó fesztiválon nyolc helyszínen 37 csapat, illetve alkotó 33 produkciójával várják a közönséget. A programsorozat fő helyszíne ezúttal is a szegedi Régi Zsinagóga különleges hangulatú épülete lesz, de játszanak még többek közt a Szegedi Nemzeti Színház balett-termében, a Kisszínházban, a Grand Caféban, a Belvárosi Moziban és a Mars téri piacon is. Idén is a műfaji sokszínűség jellemzi a fesztivált: prózai előadást, táncprodukciót, bábszínházi darabot, monodrámát és versdrámát, több előadás után pedig beszélgetést is kínálnak a programban a Szegedre látogató nézőknek.

A fesztivál nyitóelőadásaként pénteken este a Régi Zsinagógában egy klasszikus, Shakespeare Ahogy tetszik című darabja látható. Az előadás Szilvay Máté diplomarendezése, szereplői a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színészszakos hallgatói.

A fesztivál hagyományosan bemutatkozási lehetőséget kínál a pályájukat kezdő művészeknek éppúgy, mint a meghatározó hazai és határon túli független társulatoknak.

A rendezvény különleges színfoltja a Dinnyeköztársaság című magyar-német művészeti projekt, amely során az alkotók a nagy múltú békési dinnyetermelő térség - Nagykamarás, Medgyesegyháza - lakosaival hoznak létre egy kollaboratív színházi előadást, amely a helybéliek személyes - Szegedig vezető - történetein és élethelyzetein keresztül mesél a dinnyetermelés és -értékesítés kihívásairól. A közös munka első eredményeit a fesztivál keretében, a Mars téri piacon mutatják be, ahol a programsorozat záróhétvégéjén egy különleges, a dinnyeárusítást művészeti installációval és közösségi programokkal ötvöző standot működtetnek, amely a piac zárása után a szabadtéri előadás díszletévé alakul.

A fesztivál záróelőadása a Nagyváradi Szigligeti Színház Szigligeti Társulatának produkciója lesz: A tigris című darabot Gianina Carbunariu egy bulvárhírré silányult valós esemény apropóján írta, egyszerre mutatva meg különböző nézőpontokat és azok fonákját.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
A nagy színésznek egy darabban fel kellett olvasni egy levelet, ezért sosem tanulta meg a levél szövegét. A fiatal, kezdő színész, aki a levélhozó inast játszotta, úgy gondolta, megtréfálja híres kollégáját és a jelenetbe a megírt levél helyett egy üres papírt vitt be.
Aforizmák
„A megbocsátás az az illat, melyet az ibolya hint arra a cipősarokra, amely eltapossa őt."
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ