A Kakukkfészekkel indul az évad a Békéscsabai Jókai Színházban
Dátum: 2021. szeptember 9., csütörtök, 13:05

A Száll a kakukk fészkére című regény színpadi változata alapján készült Kakukkfészek bemutatójával veszi kezdetét pénteken a 2021/2022-es évad a Békéscsabai Jókai Színházban.

A háromfelvonásos drámát Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatójának rendezésében állítják színpadra. A színház honlapjának beszámolója szerint a szövegkönyv azon az őspéldányon alapszik, amelyet Bujtor István vitt színre a nyolcvanas években, a darab az alkotók szándéka szerint főhajtás a színész emléke előtt.

A békéscsabai Kakukkfészek a rendezői elképzelés szerint egy régi kulturális épület, egy funkcióját vesztett kolostor falain belül kap helyet. Pataki András korábban az M1-nek úgy nyilatkozott: a darab olyan ma is aktuális kérdéseket feszeget, hogy tud-e még az elidegenedett, közösségről levált és magáról is alig tudó ember csoportban gondolkozni, hogy milyen hatalmas energia rejlik az összefogásban, és hogy milyen lehetőségeket szalasztunk el, ha elmarad a közösségi összefogás.

McMurphy szerepében Csomós Lajos, Bromden indiánfőnökében Katkó Ferenc látható, Ratched főnővért Kovács Edit alakítja.

Ken Kesey regénye, a Száll a kakukk fészkére 1962-ben jelent meg; már a következő évben megszületett a színpadi változat; az ismert, öt Oscar-díjat nyert film pedig Miloš Forman rendezésében 1975-ben debütált.

A darabot valójában még az előző évadra tervezte Seregi Zoltán igazgató, a koronavírus-járvány miatt került át a bemutató az új évad elejére. A színházigazgató korábban elmondta, ha a járvány nem szól ismét közbe, novemberben indulhat ténylegesen az új évad, amelyben a zene és a felhőtlen szórakozás kapja a főszerepet.

Tizenkét bemutatót terveznek, a felnőtteket négy nagyszínpadi, két kamaratermi és két stúdiószínházi bemutatóval; a gyerekeket pedig négy előadással várják. A felnőtteket a nagyszínpadon a Made in Hungáriával, Tamási Áron Énekes madár című szerelmes játékával; a Zorba, a görög című musicallel és az eredetileg az előző évadra tervezett Drakula horrorrockoperával várják.

A kamaraszínházban Szabó Magda Az ajtó című, önéletrajzi elemekre támaszkodó regényét viszik színre, Neil Simon Furcsa pár című vígjátékának pedig a női változatát kínálják.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jack London amerikai írót egyszer az orvos szigorú zöldségdiétára fogta, semmi mást nem ehetett.
 
Jávor Pál nemcsak a színpadon és a filmekben szeretett mulatni, hanem a szabad idejében is. Még fiatal színész volt, amikor egy éjjel az egész havi fízetését elszórakozta.
Aforizmák
„ A legszívesebben gyermekekkel beszélgetek; tőlük még remélhetem, hogy majd értelmes lények lesznek..."
Kierkegaard
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ